Υλικά
- 4 κ. σ. ανάλατο βούτυρο
- 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
- 2 κ. σ. πελτέ ντομάτας
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1/2 κ. γλ. αποξηραμένη ρίγανη
- 1/4 κ. γλ. τριμμένο κόκκινο πιπέρι
- 3/4 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
- 1 συσκευασία ντομάτες σε κύβους μικρού μεγέθους
- 2 φλ. τσαγιού ζωμό λαχανικών
- 1 φύλλο δάφνης
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, ανάλογα με τη γεύση
- 12 μύδια, καθαρισμένα
- 1/2 κιλό χτένια, καθαρισμένα και ξεφλουδισμένα
- 1/2 κιλό φιλέτο μπακαλιάρου, κομμένα σε κομμάτια 3/4 της ίντσας
- 250 γρ. μέτριες γαρίδες, καθαρισμένες και ξεφλουδισμένες
- 8 μεγάλα χτένια
- 2 κ. σ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανού
- Μάραθο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
- Λιώστε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το μάραθο. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 8 λεπτά.
- Ανακατέψτε τον πελτέ ντομάτας, το σκόρδο, τη ρίγανη και τις νιφάδες κόκκινου πιπεριού μέχρι να αρωματιστούν, περίπου 1 λεπτό.
- Προσθέστε το κρασί, τους κύβους ντομάτας, το ζωμό λαχανικών και το φύλλο δάφνης. Φέρτε σε βρασμό, μειώστε τη φωτιά και σιγοβράστε μέχρι να αναμειχθούν οι γεύσεις, περίπου 15 λεπτά.
- Ανακατέψτε τα μύδια και τα κυδώνια. Χαμηλώστε τη φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία, σκεπάστε με ένα καπάκι και μαγειρέψτε μέχρι τα μύδια και τα κυδώνια να αρχίσουν να ανοίγουν, περίπου 3-4 λεπτά.
- Ανακατέψτε τον μπακαλιάρο, τις γαρίδες και τα χτένια. Μειώστε τη φωτιά και σιγοβράστε μέχρι ο μπακαλιάρος, οι γαρίδες και τα χτένια να ψηθούν και τα μύδια να ανοίξουν εντελώς, περίπου 3-4 λεπτά. Πετάξτε τα μύδια που δεν έχουν ανοίξει.
- Ανακατέψτε το μαϊντανό και προσθέστε αλάτι και πιπέρι, ανάλογα με τη γεύση.
- Σερβίρετε αμέσως.