Υλικά
- 4 κ. σ. ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες
- 4 μεγάλες ντομάτες, κομμένες σε κύβους
- 1/4 φλ. τσαγιού φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
- 2 κ. σ. βαλσάμικο ξύδι
- 1 κ. γλ. αλάτι
- Μια πρέζα κόκκινο πιπέρι
- Για το ψωμί: 1 μεγάλη μπαγκέτα, κομμένη σε φέτες, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση
Εκτέλεση
- Σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ζεστάνετε το λάδι. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε το μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα, 2 έως 4 λεπτά, στη συνέχεια αφαιρέστε το από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τις ντομάτες, το βασιλικό, το ξύδι, το αλάτι και τις νιφάδες κόκκινου πιπεριού. Προσθέστε το σκόρδο και το λάδι από το τηγάνι και ανακατέψτε τα. Αφήστε να μαριναριστούν για τουλάχιστον 30 λεπτά.
- Εντωμεταξύ, φρυγανίστε το ψωμί. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Αλείψτε το ψωμί και από τις δύο πλευρές ελαφρά με λάδι και τοποθετήστε το σε ένα μεγάλο ταψί. Φρυγανίστε το ψωμί μέχρι να ροδίσει, 10 έως 15 λεπτά, γυρίζοντας το στα μισά του χρόνου. Αφήστε το ψωμί να κρυώσει για 5 λεπτά και στη συνέχεια τρίψτε τις κορυφές του ψωμιού με τις μισές σκελίδες σκόρδου.
- Απλώστε τις ντομάτες στις φέτες ψωμιού λίγο πριν το σερβίρισμα.