Υλικά
- 450 γρ. φασόλια γίγαντες
- 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο ή τριμμένο
- 1 καρότο, ψιλοκομμένο
- 3 φλ. τσαγιού πολτοποιημένες ντομάτες
- 1 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό ή σέλινο
- 1 1/2 κ. γλ. ψιλό αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 κ. γλ. γλυκιά πάπρικα
- 1 κ. γλ. αποξηραμένη ρίγανη ή θυμάρι
- 2 φλ. τσαγιού νερό ή ζωμό λαχανικών
Εκτέλεση
- Μουλιάστε τα φασόλια σε ένα μεγάλο μπολ με άφθονο νερό για τουλάχιστον 12 ώρες (καλύτερα 24 ώρες).
- Ξεπλύνετε τα καλά και μεταφέρετέ τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Γεμίστε με αρκετό νερό ώστε να τα καλύπτει και αφήστε τα να σιγοβράσουν. Αφαιρέστε τυχόν αφρό από την επιφάνεια και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 1 ώρα). Αποσύρετε από τη φωτιά.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
- Στραγγίξτε το μισό νερό από την κατσαρόλα και ξαναγεμίστε με φρέσκο νερό (αυτό θα δροσίσει τα φασόλια και θα τα βοηθήσει να μην ξεκολλήσουν όταν στραγγιστούν). Ανακατέψτε απαλά και αφήστε τα να μείνουν μέχρι να ετοιμάσετε τα υπόλοιπα υλικά.
- Στραγγίστε τα φασόλια και μεταφέρετε σε ένα ταψί. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το νερό και ανακατέψτε απαλά. Προσθέστε αρκετό νερό για να τα καλύψει.
- Ψήστε για περίπου 60 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν σχεδόν όλα τα υγρά.
- Σερβίρετε με ψωμί και ελιές και απολαύστε!