Υλικά
- 2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ. γλ. μαγειρική σόδα
- 1/2 κ. γλ. αλάτι
- 1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φλ. τσαγιού λευκή ζάχαρη
- 3/4 φλ. τσαγιού βούτυρο μήλου
- 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1/2 φλ. τσαγιού δημητριακά ολικής αλέσεως ή φύτρο σιταριού
- 1 φλ. τσαγιού ξινή κρέμα
- 2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- Για την επικάλυψη: 1 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη, 1 κ. γλ. κανέλα αλεσμένη, 1/2 κ. γλ. μοσχοκάρυδο, 1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα πεκάν
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώστε ελαφρώς μια φόρμα για κέικ.
- Ετοιμάστε την επικάλυψη αναμειγνύοντας την καστανή ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και τα ψιλοκομμένα πεκάν.
- Κοσκινίστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.
- Χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ με ένα ηλεκτρικό μίξερ μέχρι να αφρατέψουν και προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά κάθε αυγό στο μείγμα βουτύρου πριν προσθέσετε το επόμενο.
- Προσθέστε το βούτυρο μήλου, τη βανίλια και το φύτρο σίτου ή τα δημητριακά πίτουρου. Προσθέστε τα κοσκινισμένα ξηρά συστατικά εναλλάξ με την ξινή κρέμα, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
- Ρίξτε το μισό μείγμα στο προετοιμασμένο ταψί και πασπαλίστε με τη μισή επικάλυψη. Ρίξτε το υπόλοιπο μείγμα στο ταψί και προσθέστε την υπόλοιπη επικάλυψη.
- Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να βγει καθαρό ένα μαχαίρι που εισάγετε στο κέντρο, περίπου 40 λεπτά.