Υλικά
- 3 μέτριες γλυκοπατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
- 2 κ. σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 γεμάτο κ. γλ. θαλασσινό αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 μήλο, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
- 1 κ. γλ. τριμμένο τζίντζερ
- 1 κ. γλ. κόλιανδρο
- 1/2 κ. γλ. καπνιστή πάπρικα
- 1 κ. γλ. μηλόξυδο
- 3 έως 4 φλ. τσαγιού ζωμό λαχανικών
- 400 γρ. γάλα καρύδας με πλήρη λιπαρά, κρατήστε 1/4 φλ. τσαγιού για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Ζεστάνετε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, το αλάτι και αρκετούς κόκκους φρέσκου πιπεριού και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν, 5 έως 8 λεπτά. Προσθέστε τις γλυκοπατάτες και το μήλο και μαγειρέψτε μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν, ανακατεύοντας περιστασιακά, περίπου 8 έως 10 λεπτά.
- Προσθέστε το σκόρδο, το τζίντζερ, τον κόλιανδρο και την καπνιστή πάπρικα και ανακατέψτε. Ανακατέψτε το μηλόξυδο και στη συνέχεια 3 φλιτζάνια από το ζωμό και το γάλα καρύδας. Φέρτε το φαγητό σε βρασμό, σκεπάστε το και μειώστε τη φωτιά σε σιγανή. Μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, 20 έως 30 λεπτά.
- Αφήστε τη σούπα να κρυώσει ελαφρώς και ρίξτε τη στο μπλέντερ, δουλεύοντας σε δόσεις αν χρειαστεί, και χτυπήστε την μέχρι να γίνει λεία. Αν η σούπα σας είναι πολύ πηχτή, προσθέστε έως και 1 φλιτζάνι περισσότερο ζωμό και χτυπήστε ξανά.