Υλικά
- 1 κιλό γαρίδες
- 1/2 λεμόνι κομμένο σε φέτες
- 1/2 κούπα βούτυρο φυτικό
- 2 μέτρια ψιλοκομμένα κρεμμύδια
- 1 σκελίδα σκόρδου
- 1 κλωνάρι σέλινο χωρίς τα φύλλα
- μερικά κλωνάρια μαϊντανού
- 1 μικρό κουτί ντομάτες αποφλοιωμένες
- 1 κουταλιά κοφτή ντοματοπελτέ
- 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
- 1 κουταλιά κοφτή ζάχαρη
- 2 κουταλάκια κοφτά αλάτι
- λίγο πιπέρι
- 2 φύλλο δάφνης
- λίγη πάπρικα
- 2 κούπες κριθαράκι
Εκτέλεση
Με άφθονο νερό πλένετε τις ωμές γαρίδες και τις καθαρίζετε από το κέλυφος και το μαύρο κορδονάκι (εντεράκι). Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε 4 κούπες νερό και το λεμόνι σε φέτες. Όταν το νερό αρχίσει να βράζει προσθέτετε τις γαρίδες και αφήνετε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά. Στη συνέχεια τις στραγγίζετε και κρατάτε μια κούπα από το νερό τους. Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν. Ρίχνετε στη κατσαρόλα το σέλινο δεμένο με τα κλωνάρια μαϊντανού, τις ντομάτες, τον ντοματοπολτό, το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, τη δάφνη, την πάπρικα και το νερό από τις γαρίδες. Αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράζει για 30 λεπτά της ώρας μέχρι να δέσει. Κατόπιν ρίχνετε τις γαρίδες και αφήνετε να σιγοβράσουν με τη σάλτσα για άλλα 5 λεπτά. Σε μια κατσαρόλα βράζετε το κριθαράκι σε μπόλικο αλατισμένο νερό, το στραγγίζετε και το βάζετε σε φόρμα. Βάζετε πάνω στο κριθαράκι τις γαρίδες με τη σάλτσα τους.
Περισσότερες συνταγές στο sidagi.gr