Υλικά

  • 150 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 200 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 150 γρ. κομματάκια από διάφορα φρουί γλασέ
  • 5 δαμάσκηνα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
  • 1 κ.τ.γ. κανέλα
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • ½ κ.τ.γ. γαρίφαλο
  • ½ κ.τ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 150 ml κονιάκ
  • 5 αβγά
  • 250 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 250 γρ. βούτυρο φρέσκο αγελάδος
  • 100 ml γάλα πλήρες
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ. πούδρα αμυγδάλου
  • 18 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 γρ. αλάτι

Εκτέλεση

  1. Αρχικά, ιδανικά από το προηγούμενο βράδυ, βάζετε σε ένα μπολ τις σταφίδες μαζί με το κονιάκ για να μουλιάσουν.
  2. Στην εκτέλεση της συνταγής τώρα, σε ένα μπολ ανακατεύετε το μείγμα με τις σταφίδες με το κονιάκ, με τα φρουί γλασέ, τα δαμάσκηνα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  3. Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύετε την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, το αλεύρι, την πούδρα αμυγδάλου, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
  4. Στον κάδο του μίξερ ρίχνετε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το φτερό μέχρι να αφρατέψουν ελαφρώς.
  5. Προσθέτετε τα αβγά ένα προς ένα και αφού αφομοιωθούν στο μείγμα συνεχίζετε το χτύπημα και ρίχνετε σταδιακά το γάλα.
  6. Βάζετε στο μίξερ και το μείγμα των αλεύρων και συνεχίζετε το ανακάτεμα σε χαμηλή ταχύτητα για 2-3 λεπτά ακόμα.
  7. Τέλος προσθέτετε το μείγμα των αποξηραμένων φρούτων με το κονιάκ.
  8. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μία μεγάλη ή δύο μεσαίες ημισφαιρικές (μπομπέ) φόρμες και βάζετε μέσα το μείγμα. Καλύπτετε την επιφάνεια της φόρμας με μεμβράνη 2 φορές.
  9. Ψήνετε σε μεγάλη κατσαρόλα (μπεν-μαρί) σε μεσαία προς δυνατή φωτιά, διατηρώντας τη στάθμη του νερού στα ¾ της φόρμας, για περίπου 4 ώρες.
  10. Αφού δοκιμάσετε με το μαχαίρι ότι η πουτίγκα έχει ψηθεί, την αφήνετε για λίγο εκτός κατσαρόλας και έπειτα ξεφορμάρετε.
  11. Σερβίρετε τη χριστουγεννιάτικη πουτίγκα σε μια πιατέλα και μόλις κρυώσει πασπαλίζετε προαιρετικά με ζάχαρη άχνη.