Υλικά
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.τ.σ. ζάχαρη
- λίγο αλάτι
- 175 γρ. βούτυρο αγελάδος, κρύο κομμένο σε κύβους
- ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
- 50 γρ. ακατέργαστη ζάχαρη ή καστανή κρυσταλλική
- 2 κρόκοι αυγών
- 2 κουτ. σούπας νερό, παγωμένο
- 1 δόση αχλάδι ποσέ, καλά στραγγισμένο και κομμένο σε μακρόστενες φέτες
Εκτέλεση
- Αρχικά, ρίχνετε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι στον κάδο του μίξερ και χτυπάτε με το φτερό σε χαμηλή ένταση.
- Προσθέτετε το βούτυρο και το ξύσμα και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να έχετε ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
- Ρίχνετε τον έναν κρόκο και το νερό και χτυπάτε ξανά για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Κάνετε τη ζύμη μια μπάλα, την τυλίγετε με μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170° C στον αέρα.
- Αλευρώνετε ελαφρώς μια επιφάνεια εργασίας και μεταφέρετε εκεί τη ζύμη, αφού αφαιρέσετε τη μεμβράνη.
- Χρησιμοποιώντας έναν πλάστη, την ανοίγετε σε στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 40 εκ.
- Μεταφέρετε το φύλλο σε ένα χαμηλό ταψί. Το απλώνετε ώστε να καλυφθούν ο πάτος και τα τοιχώματα του ταψιού.
- Απλώνετε τα αχλάδια ποσέ στο κέντρο του φύλλου, αφήνοντας 7 εκ. κενό περιφερειακά.
- Σκορπίζετε από πάνω τη μισή ζάχαρη και κλείνετε τις άκρες του φύλλου προς το κέντρο, γύρω-γύρω από τη γέμιση.
- Τέλος, χτυπάτε ελαφρώς σε ένα μπολ τον κρόκο και αλείφετε το φύλλο γύρω-γύρω με ένα πινέλο.
- Πασπαλίζετε την υπόλοιπη ζάχαρη από πάνω και ψήνετε για περίπου 25 λεπτά μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
- Αφήνετε λίγο την τάρτα να κρυώσει και τη σερβίρετε χλιαρή.