Υλικά
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 κουταλιές της σούπας άγλυκο κακάο σε σκόνη
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
- 2 αβγά
- 1 φλιτζάνι ξινόγαλα ή γάλα πλήρες
- 2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κουταλάκι του γλυκού λευκό ξύδι
- 1/2 φλιτζάνι ζεστό καφέ εσπρέσο ή νες καφε
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Σε ένα μέτριο μπολ, χτυπήστε ελαφρά μαζί το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το κακάο και το αλάτι. Αφήνετε στην άκρη.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύετε τη ζάχαρη μαζί με το ηλιέλαιο.
- Ανακατέψτε μέσα στο μείγμα της ζάχαρης, τα αυγά, το ξινόγαλα και τη βανίλια μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
- Προσθέτετε τον καφέ και το λευκό ξύδι συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
- Με το μίξερ ανακατεύετε τα υγρά συστατικά με το μείγμα που έχει το αλεύρι μέχρι να γίνει ένα πηχτό ρευστό μείγμα για κέικ.
- Μοιράζετε το μείγμα σε 2 κυκλικές φόρμες για κέικ. Για να ξεκολλήσει το κέικ εύκολα βάζετε στον πάτο της κάθε φόρμας μια λαδόκολλα.
- Ψήνετε στο μεσαίο ράφι για 30-40 λεπτά.
- Αφήστε τα 2 κέικ να κρυώσουν στη σχάρα. Με ένα λεπτό μαχαιράκι ξεκολλάτε το κέικ από τα τοιχώματα και το αναποδογυρίζετε για να πέσει
- από τη φόρμα.
- Αφήνετε να κρυώσουν καλά και γλασάρετε εσωτερικά το κέικ με την καραμέλα.
- Όταν παγώσουν τα κέικ παίρνετε τον πρώτο δίσκο κέικ και καλύπτετε με την μισή ποσότητα καραμέλας, καλύπτετε με τον δεύτερο δίσκο και καλύπτετε το κέικ με την υπόλοιπη καραμέλα.