Υλικά
- 400 γρ. παντζάρια βρασμένα και καθαρισμένα
- 50 γρ. καρύδια
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα πιπέρι
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 σκελίδα σκόρδο ή μισό κουταλάκι σκόρδο σε σκόνη
- 2 κουταλιές κρέμα βαλσάμικου
- 30 ml ελαιόλαδο
- μαϊντανός
Εκτέλεση
- Αλέθετε αρχικά τα 40 γρ. καρύδια (κρατάτε λίγα για το σερβίρισμα).
- Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε μια σταγόνα ελαιόλαδο και καβουρντίζετε σε χαμηλή φωτιά το τριμμένο καρύδι για 3 με 4 λεπτά προσέχοντας μην μαυρίσει.
- Αφήνετε στην άκρη να κρυώσει και αλέθετε τα παντζάρια με το σκόρδο.
- Προσθέτετε τα καβουρντισμένα καρύδια, το αλάτι, το πιπέρι και το ξύσμα λεμονιού και το βαλσάμικο. Τελευταίο ρίχνετε το ελαιόλαδο.
- Ανακατεύετε λίγο ακόμη να δέσει το πέστο παντζαριού και βάζετε στο ψυγείο για λίγο να σφίξει η κρέμα.
- Σερβίρετε είτε σε φέτες μπαγκέτας ή σε ψωμί του τοστ το οποίο κόβετε σχήματα με κουπ πατ.
- Στολίζετε προαιρετικά με φύλλα μαϊντανού καθώς και με τα καρύδια που κρατήσατε στην αρχή.