Υλικά
- 600 γρ. αλεύρι μαλακό
- 1 κουταλιά ζάχαρη
- 3 κουταλάκια μαγιά ξηρή (11γρ)
- 1 ½ κουταλάκι αλάτι
- 1 ½ φλ. χλιαρό νερό
- ¼ φλ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Φτιάχνετε πρώτα τη ζύμη. Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ, βάζετε το αλεύρι με τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύετε και προσθέστε το αλάτι.
- Αυτό το κάνετε για να μην έρθει σε άμεση επαφή η μαγιά με το αλάτι γιατί δεν θα φουσκώσει η ζύμη.
- Ανακατεύετε ξανά. Κάνετε ένα βαθούλωμα στο αλεύρι και περιχύνετε το νερό με το ελαιόλαδο.
- Ανακατεύετε αρχικά με ένα κουτάλι και ακολούθως ζυμώνετε καλά με τα χέρια σας μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη.
- Εναλλακτικά, ζυμώνετε τα υλικά στο μίξερ σας με το εξάρτημα για ζύμες. Αν κολλά πολύ προσθέτετε λίγο αλεύρι.
- Αλείφετε ένα μεγάλο μπολ με λίγο ελαιόλαδο και βάζετε μέσα τη ζύμη. Τη στριφογυρίζετε να πάει το λάδι παντού.
- Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνετε το ζυμάρι να φουσκώσει για μια ώρα.
- Όταν το ζυμάρι φουσκώσει το ζυμώνετε για λίγα δευτερόλεπτα (να ξεφουσκώσει) και το χωρίζετε σε 10 μέρη.
- Με τα χέρια σας φτιάξτε 10 μακριά, λεπτά μπαστούνια, μήκους 45-50 εκατοστών περίπου. Ακολούθως, σχηματίζετε με το μπαστούνι ένα πέταλο.
- Φέρνετε τη μια άκρη πάνω από την άλλη φτιάχνοντας έτσι μια θηλιά. Στριφογυρίζετε και τις δυο άκρες μαζί.
- Διπλώστε τις άκριες 180 μοίρες και συναντήστε την καμπύλη του πέταλου. Πιέζετε ελαφρά να κολλήσουν.
- Βάζετε όλα τα πρέτσελ σε δυο ταψιά φούρνου, τα οποία έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
- Τα αφήνετε να φουσκώσουν λίγο. (10 λεπτά περίπου). Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 230°C.
- Όσο φουσκώνουν τα πρέτσελ, βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα τα δύο λίτρα νερό, τη σόδα και τη μαύρη ζάχαρη.
- Αφήνετε να κοχλάσουν και ακολούθως χαμηλώνετε τη φωτιά ώστε να σιγοβράζει.
- Ρίχνετε μέσα στο νερό ένα ένα τα πρέτσελ για 30 δευτερόλεπτα, γυρίζοντάς τα μια φορά.
- Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα επιστρέφετε πίσω στο ταψί.
- Με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής τα αλείφετε με το αβγό και τα πασπαλίζετε με λίγο αλάτι σε κρυστάλλους.
- Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 10-12 λεπτά μέχρι να πάρουν σκούρο χρώμα.
- Τα σερβίρετε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.