Υλικά
- 6 μέτρια/μεγάλα καρότα ξεφλουδισμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένες
- 1 κοφτό κουταλάκι τσίλι σε σκόνη ή πιπέρι καγιέν
- 3 κουταλιές χυμό λεμονιού
- 1 κοφτό κουταλάκι κύμινο σε σκόνη
- 2 γεμάτες κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
- ½ κουταλάκι χαρίσα (πάστα καυτερής πιπεριάς) ή ψιλοκομμένη καυτερή πιπερίτσα
- αλάτι
Εκτέλεση
- Βάζετε τα καρότα σε μια κατσαρόλα, τα σκεπάζετε με κρύο νερό, τα αφήνετε να κοχλάσουν και τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν για 15 περίπου λεπτά.
- Τα στραγγίζετε, τα κρυώνετε με τρεχούμενο νερό (ή τα αφήνετε να κρυώσουν) και τα κόβετε σε λεπτές ροδέλες (αν τα καρότα είναι χοντρά τα κόβετε πρώτα στη μέση κατά μήκος).
- Ανακατεύετε σε ένα μπολ τα σκόρδα με το τσίλι σε σκόνη ή το πιπέρι καγιέν, το λεμόνι, το κύμινο, το κόλιανδρο, τη χαρίσα ή την καυτερή πιπερίτσα (αν θα βάλετε) και τα καρότα και ελέγχετε το αλάτι.
- Αφήνετε τη σαλάτα σκεπασμένη για 1 τουλάχιστον ώρα σε θερμοκρασία δωματίου ή μέχρι και 2 μέρες στο ψυγείο (τα καρότα θα γίνουν ακόμη πιο αρωματικά) και πριν τη σερβίρετε, τη βγάζετε για ½ ώρα από το ψυγείο να πάρει τη θερμοκρασία δωματίου.