Υλικά
- 1 κιλό κιμά βοδινό ή χοιρινό (περασμένο 2 φορές από τη μηχανή του κιμά)
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- 1 φλ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζανάκι βαλσάμικο
- 2 κουταλάκια μουστάρδα με κόκκους
- 3 κουταλιές κέτσαπ
- 1 κουταλάκι αποξηραμένο βασιλικό
- ½ κουταλάκι πάπρικα
- ½ κουταλάκι κάρι
- ½ κουταλάκι σκόρδο σε σκόνη
- ½ φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 2 αβγά
- 2 κουταλιές βρώμη
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 1 πρέζα πιπέρι καγιέν
Εκτέλεση
- Σε ένα τηγάνι ρίχνετε αρχικά το ελαιόλαδο και όταν κάψει σοτάρετε το κρεμμύδι για 1 λεπτό περίπου, να γίνει διάφανο, όχι να καεί.
- Ρίχνετε το βαλσάμικο και ανακατεύετε μέχρι να εξατμιστεί. Το αφήνετε να κρυώσει.
- Βάζετε τον κιμά στον κάδο του μίξερ και προσθέτετε το κρεμμύδι, τη μουστάρδα, την κέτσαπ, το βασιλικό, την πάπρικα, το κάρι, το σκόρδο, το μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι.
- Χτυπάτε το μίγμα για 5 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα. Αυτή η διαδικασία θα κάνει τα μπιφτέκια πιο αφράτα.
- Στη συνέχεια, βάζετε τα αβγά και συνεχίζετε το χτύπημα για ακόμα 2 λεπτά.
- Τέλος, προσθέτετε τη βρώμη και χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθεί με το υπόλοιπο μίγμα.
- Σταματάτε το μίξερ και πλάθετε τα μπιφτέκια.
- Τα βάζετε σε μεταλλικές σχάρες και ψήνετε στα κάρβουνα για 15 λεπτά. Κατά διαστήματα τα γυρίζετε για να ψηθούν ομοιόμορφα.
- Αν θέλετε βάζετε τα μπιφτέκια σε ένα ταψί και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά, ανάλογα με το κρέας που θα χρησιμοποιήσετε, χωρίς να τα γυρίσετε. Συνοδεύετε με βραστά λαχανικά ή πουρέ.