Υλικά
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 4 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 230 γρ. ζάχαρη
- 250 ml ελαφρύ ελαιόλαδο και αραβοσιτέλαιο (µισό µισό)
- 250 γρ. γιαούρτι 2% λιπαρά
- ½ φλ. γάλα, φρέσκο
- 1½ κ.γ. µπέικιν πάουντερ
- ξύσµα από 3 µεγάλα πορτοκάλια, ακέρωτα
- 1 λοβός βανίλιας (τους σπόρους) ή 2 βανιλίνες
Εκτέλεση
- Βράζετε, σε μέτρια φωτιά, τη ζάχαρη, τον χυμό, τη φλούδα και το λικέρ πορτοκαλιού, καθώς και το ξυλάκι κανέλας για 20 λεπτά, ανακατεύοντας για να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει.
- Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και προσθέτετε το λάδι, το γιαούρτι, το γάλα, το μπέικιν πάουντερ, τους σπόρους βανίλιας και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
- Κρατάτε 3 φύλλα κρούστας στην άκρη και τα υπόλοιπα τα στρώνετε σε βουτυρωμένο πυρέξ, το ένα δίπλα στο άλλο, σουρώνοντάς τα έτσι ώστε να δημιουργηθούν πτυχές.
- Μόλις τελειώσετε το 1 φύλλο, βάζετε δίπλα του το άλλο με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν όλα.
- Τα φύλλα που κρατήσατε τα αφήνετε ξεσκέπαστα ώστε να στεγνώσουν και έπειτα τα κόβετε με το χέρι σε μικρά ακανόνιστα κομμάτια.
- Τα ρίχνετε μέσα στον χυλό ανακατεύοντάς τα καλά, για να υγρανθούν.
- Ρίχνετε πάνω στα στρωμένα φύλλα τον χυλό και ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 60 λεπτά, στους 180°C.
- Το πρώτο μισάωρο στον αέρα και έπειτα στις αντιστάσεις σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο.
- Βγάζετε το γλυκό από τον φούρνο και το περιχύνετε κουταλιά κουταλιά με το κρύο σιρόπι.
- Περιμένετε να τραβήξει τα υγρά και σερβίρετε προαιρετικά με μια κουταλιά γλυκό κουταλιού πορτοκάλι.