Υλικά
- 12 μικρά ή 8 μέτρια στρογγυλά ή άσπρα κολοκυθάκια
- ½ κιλό κιμά (βοδινός ανάμικτος με χοιρινό καλύτερα)
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4 γεμάτες κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 κουταλιά ψιλοκομμένο άνηθο
- ½ φλ. ρύζι γλασέ
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 2 μέτριες πατάτες σε τέταρτα
- 1 καρότο ξεφλουδισμένο σε χοντρές ροδέλες
- 2 αβγά
- χυμός από 1 λεμόνι
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Αρχικά, κόβετε ένα καπάκι από τα κολοκυθάκια και τα αδειάζετε προσεχτικά με ένα κουταλάκι.
- Παίρνετε το ¼ περίπου από την ψίχα που βγάλατε και την ψιλοκόβετε.
- Ζεσταίνετε το μισό λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι να μαλακώσει.
- Προσθέτετε τον κιμά, δυναμώνετε τη φωτιά και τον κοκκινίζετε σπάζοντας με ένα ξύλινο κουτάλι τυχόν σβόλους που θα δημιουργηθούν.
- Ανακατεύετε μέσα τον μαϊντανό, τον άνηθο, την ψιλοκομμένη ψίχα κολοκυθιού, το ρύζι, αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνετε τη φωτιά και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας, για 2-3 λεπτά.
- Ύστερα, προσθέτετε ½ φλ. νερό στο τηγάνι και το αφήνετε να βράσει μέχρι να απορροφηθεί όλο, ανακατεύοντας κάθε τόσο.
- Γεμίζετε τα κολοκυθάκια (όχι μέχρι πάνω, γιατί το ρύζι θα φουσκώσει) και τα κλείνετε με το καπάκι τους.
- Τα βάζετε σε φαρδιά κατσαρόλα όρθια το ένα δίπλα στο άλλο, μπήγοντας ανάμεσά τους κομμάτια πατάτας και καρότου για να στερεωθούν.
- Φτιάχνετε έτσι 2 στρώσεις κολοκυθάκια. Ύστερα, ρίχνετε στην κατσαρόλα νερό που να φτάνει μέχρι τα 2/3 του ύψους τους, αλάτι και πιπέρι.
- Στερεώνετε τα κολοκυθάκια βάζοντας για βαρίδι ένα πιάτο από πάνω και αφήνετε να κοχλάσουν.
- Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και τα σιγοβράζετε για 40 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά.