Υλικά
- 40 φύλλα κρούστας
- 250 γρ. βούτυρο πρόβειο (σε βάζο)
- 250 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 300 γρ. φιστίκι Αιγίνης (σε ψίχα, χωρίς το κέλυφος)
Εκτέλεση
- Αρχικά κόβουμε τα φύλλα κρούστας με μαχαίρι στις διαστάσεις του παραλληλόγραμμου ταψιού μας 30×40 εκ. ή όποιο μεγάλο ταψί διαθέτουμε.
- Σε κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το πρόβειο βούτυρο και το βούτυρο αγελάδος. Προσέχουμε απλώς να λιώσουν και να μην βράσουν.
- Στο μούλτι ή σε μπλέντερ αλέθουμε το φιστίκι όσο πιο ψιλό γίνεται. Αν το φιστίκι είναι χοντροκομμένο, θα ξεκολλάνε τα φύλλα του μπακλαβά.
- Βουτυρώνουμε το ταψί. Απλώνουμε μέσα ένα ένα τα μισά φύλλα κρούστας, ραντίζοντάς κάθε φύλλο με λιωμένο βούτυρο.
- Προσθέτουμε το αλεσμένο φιστίκι σε όλο το ταψί και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα με τον ίδιο τρόπο.
- Εναλλακτικά, μπορούμε να πασπαλίζουμε ένα-ένα τα βουτυρωμένα φύλλα με το φιστίκι, αντί να βάλουμε όλη τη γέμιση στη μέση.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150οC στον αέρα. Βάζουμε για 30 λεπτά το ταψί στο ψυγείο ή ιδανικά στην κατάψυξη, μέχρι να παγώσει καλά το βούτυρο, για να μπορέσουμε να το κόψουμε πιο εύκολα.
- Κατόπιν, κόβουμε τον μπακλαβά με κοφτερό μαχαίρι σε μικρά τετράγωνα κομμάτια και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ελάχιστο νερό, ώστε να μην χωριστούν τα φύλλα στο ψήσιμο.
- Ψήνουμε τον μπακλαβά για περίπου 2 – 2½ ώρες. Πέντε λεπτά πριν το βγάλουμε από το φούρνο ετοιμάζουμε το σιρόπι.