Υλικά
- 80 γρ. αλεύρι
- 4 αυγά
- 75 γρ. βούτυρο
- 125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 65 γρ. ζάχαρη άχνη
- 60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια
- ελάχιστο αλάτι
- 1 κουταλάκι κακάο άγλυκο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, για το ψήσιμο του κέικ θα χρησιμοποιήσουμε μια φόρμα δαχτυλίδι στρογγυλή ή τσέρκι, που βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με το κακάο.
- Σε μπεν μαρί λιώνουμε την σοκολάτα και ταυτόχρονα στο μίξερ χτυπάμε, μέχρι να αφρατέψουν, το βούτυρο με την ζάχαρη άχνη, ενώ στο τέλος προσθέτουμε σταδιακά τους κρόκους των αυγών και την βανίλια.
- Αφήνουμε την σοκολάτα να κρυώσει ελαφρά.
- Ετοιμάζουμε μια αφράτη μαρέγκα, χτυπώντας τα ασπράδια των αυγών με το αλάτι, προσθέτοντας σιγά-σιγά την κρυσταλλική ζάχαρη. Χτυπάμε μέχρι η μαρέγκα να κάνει κορυφές.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ενώνουμε το μείγμα βουτύρου-ζάχαρης-αυγών με την σοκολάτα.
- Προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι, δύο φορές κοσκινισμένο, με την μαρέγκα.
- Φροντίζουμε να ανακατεύουμε με ελαφρές, κυκλικές κινήσεις ώστε να ομογενοποιηθούν όλα τα συστατικά και να μην «χαθεί» ο αέρας της μαρέγκας που θα κρατήσει το κέικ αφράτο και φουσκωτό.
- Μεταφέρουμε σε τσέρκι 18 εκατοστών και ψήνουμε στο αερόθερμο για περίπου 50 λεπτά στους 180°C.
- Μόλις ψηθεί το κέικ το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα για 2-3 ώρες τουλάχιστον.
- Κατόπιν το χωρίζουμε σε 2 ισόποσα παντεσπάνια.