Υλικά

  • 340 γραμμάρια νερό
  • 3 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο
  • 600 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά του γλυκού κοφτό αλάτι
  • 1 κούπα σταφίδες
  • 1 κούπα αποξηραμένα βερίκοκα ψιλοκομμένα
  • 4 κουταλιές του γλυκού χτυπημένη μαστίχα μαζί με κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2,5 κουταλιές κοφτές τριμμένο γαρύφαλλο
  • 2 κουταλιές της σούπας γάλα σε σκόνη
  • 1 κουταλιά της σούπας σπόρους γλυκάνισου
  • μισό φακελάκι ξηρή μαγιά

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ διαλύουμε την ξερή μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για λίγο. Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε όλα τα υγρά υλικά και τα χτυπάμε με το σύρμα.
  2. Σε μια λεκάνη, βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τις σταφίδες, τα αποξηραμένα βερίκοκα, το γλυκάνισο, τα γαρύφαλλα, το γάλα σκόνη, τη μαστίχα.
  3. Ρίχνουμε σιγά- σιγά τα υγρά μέσα στα στερεά, προσθέτουμε και την αραιωμένη μαγιά, ζυμώνοντας παράλληλα το μείγμα, μέχρι τα υλικά να ανακατευτούν καλά.
  4. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο. Με τα 40 γραμμάρια αλεύρι, αλευρώνουμε 2 μακρόστενες φόρμες για κέικ και απλώνουμε μέσα στην κάθε φόρμα το κάθε κομμάτι ζύμης.
  5. Το στρώνουμε ομοιόμορφα. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας την κάθε φόρμα και αφήνουμε τις ζύμες για 1 ½ ώρα, ώστε να φουσκώσουν και να διπλασιαστεί ο όγκος τους.
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζουμε στο φούρνο τις φόρμες με το ψωμί και ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου μέχρι τα χριστόψωμα να φουσκώσουν και να ροδίσουν ομοιόμορφα.