Υλικά
- 4 παντζάρια βρασμένα θρυμματισμένα
- 1/4 φλιτζανιού (35 γραμμάρια) ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι
- 1 κονσέρβα μαύρα φασόλια πλυμένα και στραγγισμένα
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- 1 ασπράδι αυγού
- 1 1/2 κουταλιά της σούπας αλεύρι
- 2 1/2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε 1 λίτρο νερό και βράζετε τα παντζάρια για 40 με 50 λεπτά (διαφορετικά αγοράστε έτοιμα βρασμένα παντζάρια.)
- Στη συνέχεια αφαιρείτε από την εστία και στραγγίζετε τα παντζάρια, αφήνετε να κρυώσουν για 10 λεπτά και τα ξεφλουδίζετε με ένα μαχαιράκι.
- Έπειτα τα κόβετε σε χοντρά κομμάτια και τα τοποθετείτε στο μούλτι, χτυπάτε για μισό λεπτό ή λιγότερο μέχρι να θρυμματιστούν.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε μισή κουταλιά της σούπας από το ηλιέλαιο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει για περίπου 2 -3 λεπτά.
- Ρίχνετε τα μαύρα φασόλια σε ένα μεγάλο μπολ και τα πολτοποιείτε με ένα πιρούνι.
- Προσθέτετε στο μπολ με τα φασόλια τα παντζάρια, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, ασπράδι αυγού και ανακατεύετε καλά.
- Στη συνέχεια προσθέτετε το αλεύρι και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα (όπως κάνετε και με τον κιμά).
- Χωρίζετε το μείγμα σε 4 μπάλες και πατικώνετε το κάθε μπιφτέκι.
- Σε ένα τηγάνι ρίχνετε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο και τηγανίζετε τα μπιφτέκια σε μέτρια φωτιά για 7 – 8 λεπτά από κάθε πλευρά.
- Σερβίρετε τα μπιφτέκια σε σάντουιτς ή με ρύζι.