Υλικά

  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 300 ml νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 1/2 κουταλιά της σούπας ρίγανη
  • 1 πακέτο κόκκινες φακές
  • 3 μέτριες πατάτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι

Εκτέλεση

  1. Πλένετε τις φακές με άφθονο νερό και τις αφήνετε στο νερό μέχρι να καθαρίσουν.
  2. Στη συνέχεια σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε λίγο λάδι και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σοτάρετε.
  3. Μόλις μαραθεί λιγάκι, προσθέτετε τις φακές και σοτάρετε για πολύ λίγο και μετά ρίχνετε το νερό (κατά προτίμηση βραστό).
  4. Ταυτόχρονα ρίχνετε τις πατάτες κομμένες σε μικρά κομματάκια και αφήνετε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά με συχνό ανακάτεμα.
  5. Στη διάρκεια του βρασίματος ελέγχετε αν χρειάζεται να ρίξετε και άλλο νερό.
  6. Λίγο πριν βγάλετε τη σούπα από τη φωτιά προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά αλάτι, πιπέρι κατά βούληση και τη ρίγανη.
  7. Περνάτε όλη τη σούπα από τον μύλο του πουρέ ή για πιο ευκολία από το μπλέντερ και την ξαναβάζετε να πάρει μία ακόμα βράση ανακατεύοντας για να γίνει βελουτέ. Αν θέλετε βάζετε πριν σερβίρετε λίγη κρέμα γάλακτος από πάνω.