Υλικά
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 300 ml νερό
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 1/2 κουταλιά της σούπας ρίγανη
- 1 πακέτο κόκκινες φακές
- 3 μέτριες πατάτες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
Εκτέλεση
- Πλένετε τις φακές με άφθονο νερό και τις αφήνετε στο νερό μέχρι να καθαρίσουν.
- Στη συνέχεια σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε λίγο λάδι και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σοτάρετε.
- Μόλις μαραθεί λιγάκι, προσθέτετε τις φακές και σοτάρετε για πολύ λίγο και μετά ρίχνετε το νερό (κατά προτίμηση βραστό).
- Ταυτόχρονα ρίχνετε τις πατάτες κομμένες σε μικρά κομματάκια και αφήνετε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά με συχνό ανακάτεμα.
- Στη διάρκεια του βρασίματος ελέγχετε αν χρειάζεται να ρίξετε και άλλο νερό.
- Λίγο πριν βγάλετε τη σούπα από τη φωτιά προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά αλάτι, πιπέρι κατά βούληση και τη ρίγανη.
- Περνάτε όλη τη σούπα από τον μύλο του πουρέ ή για πιο ευκολία από το μπλέντερ και την ξαναβάζετε να πάρει μία ακόμα βράση ανακατεύοντας για να γίνει βελουτέ. Αν θέλετε βάζετε πριν σερβίρετε λίγη κρέμα γάλακτος από πάνω.