Υλικά
- 2 ½ κιλά σιδηρόδρομο από μοσχάρι
- 3 καρότα κομμένα σε ροδέλες
- 1 φιάλη 750 ml ξηρό κόκκινο κρασί
- 2 κλαράκια σέλινου κομμένα σε ροδέλες
- 5-6 κλαράκια φρέσκο θυμάρι
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- 5-6 κλαράκια φρέσκια ρίγανη
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
- 2 δαφνόφυλλα
- 1 ολόκληρο κεφάλι σκόρδου κομμένο στα τέσσερα
- 1 λίτρο νερό
- χοντρό αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Ζητάτε από το χασάπη να κόψει το κρέας σε τέσσερα κομμάτια των 5 εκατοστών ή το κόβετε εσείς.
- Το πλένετε με νερό και αλατοπιπερώνετε. Σε μια κατσαρόλα, ρίχνετε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, ανοίγετε τη φωτιά και περιμένετε να ζεσταθεί.
- Μόλις ζεσταθεί, διατηρώντας την ένταση της φωτιάς σε μέτρια θερμοκρασία, βάζετε αρχικά τα δύο από τα τέσσερα κομμάτια μοσχαριού και τα σοτάρετε.
- Όταν πάρει χρώμα η μια πλευρά ,τα γυρνάτε από την άλλη.
- Ο χρόνος που θα χρειαστούν για να σοταριστούν είναι περίπου 8 λεπτά. Στη συνέχεια βάζετε τα άλλα δύο κομμάτια κρέατος και τα σοτάρετε και αυτά.
- Μεταφέρετε το μοσχάρι σε μια πιατέλα, αδειάζετε την κατσαρόλα από το λίπος και κρατάτε μόνο 3 κουταλιές για να τις χρησιμοποιήσετε αργότερα.
- Βάζετε μέσα στην κατσαρόλα το ψιλοκομμένο καρότο, το σέλινο και τα σοτάρετε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Σβήνετε ρίχνοντας το κόκκινο κρασί.
- Στη συνέχεια βάζετε ξανά στην κατσαρόλα το κρέας και τις 3 κουταλιές που κρατήσατε από το ζουμί που το ίδιο έβγαλε. Μόλις αρχίσει να βράσει, χαμηλώνετε τη φωτιά.
- Ρυθμίζετε τη θερμοκρασία σε μέτρια ένταση και αφήνετε το κρέας να σιγοβράσει για 25 λεπτά. Στο χρονικό αυτό σημείο πασπαλίζετε το κρέας με 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι.
- Προσθέτετε 1 λίτρο νερό, 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας ,το θυμάρι, τη ρίγανη, το δενδρολίβανο, τα δαφνόφυλλα και το σκόρδο.
- Παράλληλα, ανοίγετε το φούρνο, για να προθερμανθεί.
- Μόλις αρχίσει το νερό να βράζει, σκεπάζετε την κατσαρόλα και την βάζετε στον προθερμασμένο φούρνο στους 185 βαθμούς. Ψήνετε το μοσχάρι στο φούρνο σε αυτή τη θερμοκρασία για 2 ½ ώρες.
- Μετά το χρόνο αυτό, το μεταφέρετε σε μια πιατέλα και σουρώνετε τη σάλτσα του. Αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει λίγο και αφαιρείτε το λίπος από την επιφάνεια της.
- Αν θέλετε επιπλέον αλατοπίπερο το προσθέτετε στο κρέας, αλλιώς το αφήνετε ως έχει.
- Σερβίρετε το κρέας. Μπορείτε να συνοδεύσετε το μοσχάρι με ρύζι.