Υλικά

  • 2 κουνέλια βάρους περίπου 1.500 γραμμάρια το καθένα
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 ml σπιτικός ζωμός κοτόπουλου
  • ½ κιλό μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
  • 5 λάιμ
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 3 ακέρωτα λεμόνια για  το ξύσμα τους
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ξερός κόλιανδρος σε σκόνη
  • φύλλα από 7-8 κλαράκια φρέσκο θυμάρι ή 3 γεμάτα κουταλάκια του γλυκού ξερό θυμάρι τριμμένο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ζητάτε από το χασάπη να κόψει τα κουνέλια σε μέτρια κομμάτια.
  2. Πλένετε τα κομμάτια του κουνελιού με νερό για να καθαρίσουν και τα σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  3. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα.
  4. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  5. Μόλις ζεσταθεί και αρχίσει να καίει, βάζετε μέσα τα κομμάτια κουνελιού και τα σοτάρετε για 7-8 λεπτά.
  6. Μόλις πάρουν χρώμα από τη μια πλευρά, τα γυρνάτε από την άλλη, ώστε να ροδίσουν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές.
  7. Πασπαλίζετε το κουνέλι με μια κουταλιά της σούπας αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να ξανθύνει.
  8. Βγάζετε τα κομμάτια με μια τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρετε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  9. Αυτό γίνεται για να στραγγίξει το λάδι.
  10. Σκουπίζετε την κατσαρόλα με χαρτί κουζίνας για να απομακρύνετε το ροδισμένο αλεύρι και σοτάρετε τα υπόλοιπα κομμάτια κουνελιού στο άλλο μισό ελαιόλαδο, με τον ίδιο τρόπο που ετοιμάσατε την πρώτη δόση.
  11. Τοποθετείτε όλα τα σοταρισμένα κομμάτια κουνελιού σε ένα μεγάλο ταψί που να τα χωράει σε μονή στρώση και αλατοπιπερώνετε.
  12. Ρίχνετε στην κατσαρόλα το χυμό των λάιμ και τον ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά.
  13. Την ίδια ώρα ξύνετε τον πάτο της κατσαρόλας με μια ξύλινη κουτάλα, ώστε να ξεκολλήσουν τα καμένα υπολείμματα του τηγανίσματος, να λιώσουν και να ενωθούν με το χυμό.
  14. Αποσύρετε από τη φωτιά.
  15. Βάζετε στο ταψί τις κομμένες πατάτες ανάμεσα στα κομμάτια κουνελιού, περιχύνετε με το υγρό της κατσαρόλας και ρίχνετε από πάνω φροντίζοντας να μοιραστούν παντού, το ξύσμα λεμονιών, το θυμάρι, ο κόλιανδρος, αλάτι και πιπέρι.
  16. Σκεπάζετε το ταψί με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο.
  17. Αφήνετε το κουνέλι να ψηθεί για 1- 1 ½ ώρα μέχρι να μαλακώσει καλά.
  18. Σερβίρετε ζεστό.