Υλικά
- 1/4 κούπας λάδι
- 1/4 κούπας άνηθο ψιλοκομμένο
- 1/4 κούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
- 1 ασπράδι
- 3 κουταλιές χυμό λεμονιού
- 1/2 κιλό μανιτάρια πλευρώτους, πορτομπέλο, σαμπινιόν
- 1/2 κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα, το άσπρο και το πράσινο μέρος
- 250 γραμμάρια μαρούλι
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε τα μανιτάρια σκουπίζοντας τα με βρεγμένο χαρτί κουζίνας. Τα κόβετε σε μεγάλα κομμάτια.
- Καθαρίστε, πλένετε καλά τα κρεμμυδάκια και το μαρούλι και τα κόβετε σε κομμάτια. Ζεματάτε τα κρεμμυδάκια και τα στραγγίζετε.
- Βάζετε το λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα μανιτάρια, ώσπου να μαραθούν.
- Ρίχνετε τα κρεμμυδάκια, το μαρούλι, το άνηθο, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και μισή κούπα ζεστό νερό.
- Σκεπάζετε και σιγοβράζετε σε χαμηλή εστία για 30 λεπτά, να μαλακώσουν τα λαχανικά, χωρίς να λιώσουν και να μείνουν με λίγη σάλτσα.
- Χτυπάτε το ασπράδι με το χυμό λεμονιού, σ’ ένα μπολ, ρίχνετε μέσα λίγο από το ζουμί του φαγητού και αδειάζετε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, κουνώντας την κυκλικά, ώσπου να πάει παντού.
- Αν δεν σας αρέσει το αυγολέμονο, μπορείτε να περιχύσετε το φαγητό μόνο με το χυμό λεμονιού.
- Σερβίρετέ το ζεστό. Χωρίς το αυγολέμονο μπορείτε να το σερβίρετε και κρύο.