Υλικά
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1/2 κούπα σπορέλαιο
- 2 αυγά
- 2 κούπες αλεύρι
- 1 κουταλάκια μπείκιν παούντερ
- 1 κουταλάκι σόδα σκόνη
- 1/4 κουταλάκι αλάτι
- 4 κουταλιές της σούπας κακάο
- 150 γραμμάρια μερέντα
- 1/4 κούπα λικέρ της αρεσκείας σας
- 1 κουταλιά της σούπας καφές εσπρέσσο διαλυμένος σε 1/4 κούπα νερό
- 1/2 κούπα ξινόγαλα
- 1 κουταλιά του γλυκού βανίλια σε υγρή μορφή ή ρούμι ή κονιάκ
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς Κέλσιου. Βάζετε 12 χαρτάκια για μάφινς στο ειδικό ταψί για μάφινς.
- Σε ένα μέτριο μπολ, ανακατεύετε τα αυγά, το ξινόγαλα, την ζάχαρη και το λάδι. Χτυπάτε καλά με μία σπάτουλα.
- Σε δεύτερο μπολ, κοσκινίζετε τα στεγνά υλικά, δηλαδή το αλεύρι, το μπείκιν παούντερ, τη σόδα, το κακάο και το αλάτι.
- Προσθέτετε τα στεγνά υλικά στο μείγμα με τα αυγά, χρησιμοποιώντας μόνο την σπάτουλα.
- Μετά προσθέτετε τη μερέντα, το λικέρ ή τον καφέ διαλυμένο σε νερό και την βανίλια ή το κονιάκ – ρούμι.
- Με ένα κουτάλι σούπας μοιράζετε τη ζύμη στο ταψάκι για μάφινς.
- Ψήνετε για 25-30 λεπτά, η μέχρι μία οδοντογλυφίδα να βγαίνει στεγνή όταν δοκιμάζετε τα μάφινς.
- Σε περίπτωση που η οδοντογλυφίδα χτυπήσει κομμάτι σοκολάτας, θα βγει υγρή, δοκιμάστε πάλι με άλλη σε άλλο σημείο του μάφινς που δεν υπάρχει κομμάτι σοκολάτας.
- Αφήνετε τα μάφινς στο ταψί για 4-5 λεπτά και μετά τα ξεφορμάρετε από το ταψί. Αφήνετε να κρυώσουν σε σχάρα. Τα μάφινς μένουν φρέσκα για 3 μέρες στο ψυγείο.