Υλικά
- 500 γραμμάρια ζάχαρη
- 2 κούπες νερό
- 6 κούπες φρέσκα ροδοπέταλα
- 1/2 κούπα αποξηραμένα μπουμπούκια ρόδου
- 1/2 ωμό παντζάρι
- 3 κουταλιές χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
- Προετοιμάστε τα μπουμπούκια τριαντάφυλλου και το παντζάρι: Τα μπουμπούκια τα τυλίγετε μέσα σε ένα τουλπάνι και δένετε στην άκρη.
- Το παντζάρι, αφού το καθαρίσετε, το κόβετε σε κύβους και τους κύβους τους περνάτε επίσης σε ένα τουλπάνι, το οποίο και δένετε στην άκρη.
- Στη συνέχεια αφαιρείτε από τα ροδοπέταλα το λευκό σκληρό κομμάτι που έχουν στην άκρη.
- Τα πλένετε με λίγο κρύο νερό και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με το νερό της συνταγής. Τα αφήνετε σε χαμηλή θερμοκρασία να σιγοβράσουν για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.
- Κατόπιν βάζετε τη ζάχαρη και τα αφήνετε για ακόμη 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
- Προς το τέλος ρίχνετε το χυμό από το λεμόνι και προσθέτετε στην κατσαρόλα το τουλπάνι με τα μπουμπούκια, να πάρει άρωμα το σιρόπι.
- Ελέγχετε εάν έχει «δέσει» το σιρόπι. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και βάζετε μέσα το τουλπάνι με το ψιλοκομμένο παντζάρι.
- Αυτό το κάνετε για να δώσετε χρώμα στο γλυκό του κουταλιού.
- Ανακατεύετε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα να ξεβάψει το παντζάρι από το χρώμα του και αφαιρείτε από την κατσαρόλα το παντζάρι.
- Αφήνετε το γλυκό του κουταλιού στην άκρη κι όταν πια κρυώσει στύβετε καλά το τουλπάνι με τα μπουμπούκια και το πετάτε.
- Αποστειρώνετε καλά μερικά βάζα και με μια κουτάλα μεταφέρετε το γλυκό του κουταλιού στα βάζα.