Υλικά

  • 200 γραμμάρια βούτυρο
  • 300 γραμμάρια ζάχαρη
  • 4 μέτρια αυγά, χτυπημένα
  • 2 κουταλάκια κανέλα τριμμένη
  • ½ κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
  • 250 γραμμάρια καρότα τριμμένα
  • Το χυμό και το ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 350 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 ½ κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, στο μίξερ χτυπάτε το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει και προσθέτετε τη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα ώσπου το μείγμα να πάρει λευκό χρώμα.
  2. Τρίβετε στο τρίφτη το καρότο μέχρι να γίνει ένα μείγμα.
  3. Κατόπιν ρίχνετε τα αυγά, τα μπαχαρικά, το αλάτι, τα καρότα, το χυμό λεμονιού μαζί με το ξύσμα και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
  4. Εν συνεχεία προσθέστε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σιγά – σιγά στο μείγμα και ανακατεύετε.
  5. Έπειτα βουτυρώνετε μια φόρμα και την στρώνετε με λαδόκολλα. Αλείφετε με βούτυρο και τη λαδόκολλα.
  6. Απλώνετε το μείγμα του κέικ στη φόρμα.
  7. Το ψήνετε για 1 ώρα περίπου σε φούρνο προθερμασμένο στους 180οC (ή ώσπου να βγαίνει καθαρή η μύτη του μαχαιριού όταν βυθίζεται στο κέντρο του κέικ).
  8. Ξεφορμάρετε το κέικ. Αφήνετε λίγο να κρυώσει και ρίχνετε από πάνω το λευκό γλάσο.
  9. Προαιρετικά πασπαλίζετε αν θέλετε με ζάχαρη άχνη και γαρνίρετε με τη φλούδα πορτοκαλιού και τους ξηρούς καρπούς.