Υλικά

  • 250 γραμμάρια αλεύρι
  • 250 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
  • 125 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 μεγάλο αβγό
  • 1 λεμόνι ή πορτοκάλι, ξύσμα
  • λίγο γάλα

Εκτέλεση

  1. Στο μπολ του μίξερ προσθέστε το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, τη ζάχαρη και το βούτυρο μαζί με μια πρέζα αλάτι κι ανακατέψτε με το φτερό μέχρι να δημιουργηθεί μια θρυμματισμένη ζύμη που να θυμίζει ψίχουλα.
  2. Εναλλακτικά, δουλεύετε τα υλικά με το χέρι, ζυμώνοντάς τα μέχρι να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
  3. Προσθέτετε στα ψίχουλα το αβγό και το ξύσμα κι ανακατεύετε λίγο ακόμη, να ενωθούν. Αν διαπιστώσετε ότι η ζύμη είναι πολύ συμπαγής και δεν δουλεύεται, ρίχνετε ελάχιστο γάλα στο μείγμα.
  4. Τυλίγετε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  5. Πασπαλίζετε τον πάγκο της κουζίνας και τον πλάστη με αλεύρι. Ξετυλίγετε τη ζύμη και την ανοίγετε σε λεπτού προς μεσαίου πάχους φύλλο. Παίρνετε μικρές μεταλλικές θήκες ή από σιλικόνη και τις γεμίζετε με τη ζύμη, φροντίζοντας να καλύπτει και τα τοιχώματα και να προεξέχει λιγάκι.
  6. Αν δεν έχετε φορμάκια, φτιάχνετε καλαθάκια με το χέρι ή δίνετε στα ταρτάκια το σχήμα που θέλετε. Αν δεν έχετε φόρμα, όμως, φροντίζετε να τρυπήσετε ελαφρώς (όχι μέχρι κάτω) τον πάτο, ώστε να μη φουσκώσει κατά το ψήσιμο.