Υλικά
- 2 με 2 ½ κιλά χταπόδι
- 1 φλιτζάνι ξίδι
- 200 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 200 γραμμάρια κόκκινο ξηρό κρασί
- 3 κουταλιές της σούπας ξίδι
- 1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτές
- 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
- 2-3 φύλλα δάφνης
- Αλατοπίπερο
- 1 συσκευασία κοφτό μακαρονάκι
Εκτέλεση
- Πλένετε το χταπόδι καλά και το ρίχνετε σε μια κατσαρόλα με το ξίδι, χωρίς νερό. Σκεπάζετε και το αφήνετε να βράσει για 1 ½ με 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει.
- Στη συνέχεια το βγάζετε από την κατσαρόλα και το κόβετε σε χοντρά κομμάτια. Κατόπιν το ξανά ρίχνετε στη κατσαρόλα και προσθέτετε το λάδι, το κρεμμύδι και τηγανίζετε για 5 λεπτά.
- Προσθέτετε το κρασί, το ξίδι, το ντοματοπελτέ, τη ζάχαρη, τα φύλλα δάφνης και 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό. Αλατοπιπερώνετε, σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 30 με 40 λεπτά ακόμα μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι και να μείνει με τη σάλτσα του.
- Προσθέστε το κοφτό μακαρονάκι 10 λεπτά πριν τελειώσει το βράσιμο και ανακατεύετε.