Υλικά

  • 3,5 φλυτζάνια τσαγιού καλαμποκέλαιο
  • 1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κουταλιά του γλυκού σόδα
  • 2 κουταλιές του γλυκού αμμωνία
  • 1 κουταλιά κοφτή της σούπας κανέλα
  • 1 κουταλιά κοφτή της σούπας γαρύφαλλο
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
  • 8 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το λάδι, το κονιάκ, τη ζάχαρη άχνη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού. Χτυπάμε με το χέρι καλά.
  2. Ρίχνουμε την αμμωνία στο χυμό του πορτοκαλιού, πάνω από τη λεκάνη γιατί αφρίζει, ώστε ο αφρός να πέσει μέσα στα υπόλοιπα υλικά.
  3. Προσθέτουμε τη σόδα, το σιμιγδάλι και το αλεύρι ανακατεύοντας καλά να γίνει μια μαλακή ζύμη.
  4. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μπαλίτσες πλατιές και τα απλώνουμε σε ταψί λαδωμένο.
  5. Τα τρυπάμε με ένα πιρούνι στην επιφάνεια τους λίγο.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς στο κάτω ράφι για 30 λεπτά περίπου.