Υλικά

  • 1 κιλό παντζάρια καθαρισμένα
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1/4 φλιτζάνι νερό για τα παντζάρια
  • 1 πακέτο ζυμαρικά λιγκουίνι
  • 3 κουταλιές σούπας ανάλατο βούτυρο
  • 3 κουταλιές σούπας ηλιέλαιο
  • ¼ φλιτζάνι καρύδια, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
  • 2 κουταλιές της σούπας μαύρο σισάμι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ½ φλιτζάνι νερό για  τα ζυμαρικά
  • 4 κουταλιές σούπας μανούρι ή φέτα

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 º C. Τοποθετήστε τα παντζάρια σε ένα πυρέξ ή κεραμικό ταψί. Ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο και το νερό. Καλύψτε με αλουμινόχαρτο. Ψήστε μέχρι τα παντζάρια γίνουν τρυφερά, περίπου 1 ώρα. Αφήστε την να κρυώσουν καλά πριν τα τεμαχίσετε.
  2. Φέρτε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράζει. Ξεφλουδίστε τα παντζάρια και κόψτε τα σε χοντρά κομμάτια. Ρίξτε τα παντζάρια μούλτι και χτυπήστε τα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Ρίχνετε τα λιγκουίνι στο ζεστό νερό και βράζετε για 8 – 10 λεπτά.
  3. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε το βούτυρο και ζεσταίνετε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τους, το μαύρο σισάμι, τα ψιλοκομμένα καρύδια και ζεσταίνετε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε στο τηγάνι  τα πολτοποιημένα παντζάρια, το αλάτι, το νερό και τα ζυμαρικά στο τηγάνι. Ανακατέψτε απαλά μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά μαζί.
  4. Χρησιμοποιήστε μια λαβίδα για να βγάλετε τα λιγκουίνι από το τηγάνι. Σερβίρετε τρίβοντας μανούρι ή φέτα.