Υλικά
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
- 4 μικρές σφικτές ντομάτες
- 200 γραμμάρια ελαιόλαδο
- λίγο φυτικό βούτυρο για το βράσιμο της πατάτας
- 2-3 κουταλιές σούπας φυτική μαργαρίνη
- κρουτόν
- μία χούφτα χοντροκομμένα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα
- αλάτι, πιπέρι
- 4 μελιτζάνες φλάσκες (στρογγυλές)
- 3 βρασμένες πατάτες (για τον πουρέ)
- 1 κουτί πολτό ντομάτας με βασιλικό και ρίγανη
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τις καθαρισμένες πατάτες και τις βράζουμε με φυτική μαργαρίνη και νερό. Όταν μαλακώσουν οι πατάτες, τις πατάμε με ένα πιρούνι για να γίνει ο πουρές.
- Στη συνέχεια ψήνουμε τις μελιτζάνες στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Ανοίγουμε τις μελιτζάνες, πατάμε το εσωτερικό τους, τις βάζουμε σε ένα ταψί και τις γεμίζουμε.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε σε ελαιόλαδο. Μετά προσθέτουμε το πολτό ντομάτας, λίγο αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό, άνηθο και αφήνουμε να βράσει η σάλτσα για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Τοποθετούμε στο πάτο της κάθε μελιτζάνας από μία κουταλιά κρουτόν και λίγη σάλτσα. Από πάνω τοποθετούμε μια-δύο φέτες ντομάτα και μετά πουρέ πατάτας.
- Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό στο ταψί, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι και περιχύνουμε τις μελιτζάνες με το λιωμένο βούτυρο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσει ο πουρές για 20-30 λεπτά.
- Όταν ψηθούν οι μελιτζάνες και τις βγάλουμε από το φούρνο, βάζουμε πάνω στο πουρέ λίγα αμύγδαλα χοντροκομμένα και τις ξαναβάζουμε για λίγο στο φούρνο.