Υλικά

  • 60-70 αμπελόφυλλα (χωρίς τα κοτσάνια)
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 ώριμη ντομάτα σε λεπτές ροδέλες ή τριμμένη, με τους χυμούς της
  • 1/2 φλ. τσαγιού μάραθο ψιλοκομμένο
  • 2 φλ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα
  • 1/2 φλ. τσαγιού φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο άνηθο
  • 2 φλ. τσαγιού νερό
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη σάλτσα γιαουρτιού:
  • 500 γρ. γιαούρτι
  • 1 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βράστε τα φύλλα για 2-3 λεπτά σε αλατισμένο νερό. Αφαιρέστε τα με τρυπητή κουτάλα και μεταφέρετε τα σε ένα μπολ με παγωμένο νερό. Στραγγίστε τα φύλλα σε σουρωτήρι.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το ρύζι, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τον δυόσμο, τον μάραθο και την ντομάτα (με τους χυμούς της) με 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, μια γενναιόδωρη πρέζα αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  3. Στρώστε τον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας με 3 στρώσεις αμπελόφυλλων.
  4. Τοποθετήστε μια γενναιόδωρη κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο κάθε φύλλου και διπλώστε τις κάτω πλευρές του φύλλου πάνω από τη γέμιση. Φροντίστε να επικαλύπτουν το ένα το άλλο.
  5. Διπλώστε την αριστερή και τη δεξιά πλευρά και, στη συνέχεια, τυλίξτε σφιχτά σε σχήμα πούρου.
  6. Τοποθετήστε το ρολό, με την πλευρά της ραφής προς τα κάτω, στην κατσαρόλα. Συνεχίστε με τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέμιση, τοποθετώντας τα σφιχτά μεταξύ τους στην κατσαρόλα και συνεχίζοντας με δεύτερη στρώση.
  7. Προσθέστε το υπόλοιπο 1/2 φλιτζάνι λάδι και τόσο ζεστό νερό ή ζωμό ώστε να καλύψει τα φύλλα. Τοποθετήστε ένα πιάτο ανάποδα πάνω από τα φύλλα για να μην μετακινηθούν.
  8. Αφήστε να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα και μαγειρέψτε μέχρι το ρύζι και τα φύλλα να μαλακώσουν, περίπου 45 λεπτά.
  9. Αφαιρέστε την κατσαρόλα και αφήστε τα ντολμαδάκια να κρυώσουν.
  10. Για να φτιάξετε τη σάλτσα γιαουρτιού ανακατέψτε το γιαούρτι με τον ψιλοκομμένο άνηθο και δυόσμο και μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
  11. Σερβίρετε τα ντολμαδάκια σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα από το ψυγείο με φέτες λεμονιού και τη σάλτσα γιαουρτιού.