Υλικά

  • Για το σιρόπι:
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού μέλι
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού νερό
  • 1/2 κ. γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κ. γλ. χυμό λεμονιού
  • Για τη ζύμη:
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού στραγγισμένο
  • 2 κ. γλ. κονιάκ
  • 1/4 κ. γ. γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1/2 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
  • 6- 7 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ. γλ. μαγειρική σόδα
  • 450 γρ. αλεσμένα καρύδια, επιπλέον για γαρνίρισμα
  • 2 κ. γλ. κανέλα τριμμένη

Εκτέλεση

  1. Για να φτιάξετε το σιρόπι ανακατέψτε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, με το μέλι και το νερό και αφήστε να βράσει. Προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού και σιγοβράστε για 10-12 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε το χυμό λεμονιού.
  2. Ανακατέψτε τα 450 γραμμάρια καρύδια (ψιλοκομμένα) και την κανέλα με 4-5 κουταλιές από το σιρόπι και αφήστε στην άκρη.
  3. Για να φτιάξετε τη ζύμη για τα μελομακάρονα χτυπήστε με το ηλεκτρικό μίξερ σε υψηλή ταχύτητα το λάδι με τη ζάχαρη μέχρι να αποκτήσετε μια κρεμώδη υφή. Προσθέστε σταδιακά το χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ χτυπώντας συνεχώς. Προσθέστε όλα τα μπαχαρικά.
  4. Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
  5. Σε ένα μεσαίο μπολ κοσκινίστε το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα με 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι. Προσθέστε το μείγμα του αλευριού στο μείγμα του λαδιού με τη ζάχαρη σε δόσεις χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Προσθέστε σταδιακά περισσότερο αλεύρι μέχρι να αποκτήσετε μια αφράτη υφή. Ζυμώστε με το χέρι.
  6. Ρίξτε τα καρύδια στη ζύμη και ανακατέψτε να πάνε παντού.
  7. Σχηματίστε τα μελομακάρονα και ψήστε για 20- 25 λεπτά.
  8. Βγάλτε τα μελομακάρονα από το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν.
  9. Ζεστάνετε ξανά το σιρόπι και όταν πάρει βράση, σβήστε τη φωτιά και βουτήξτε τα μελομακάρονα στο σιρόπι λίγα- λίγα.
  10. Τοποθετήστε τα σε ένα πιάτο και πασπαλίστε με τα υπόλοιπα καρύδια.