Η υπογραφή της εισόδου της βουλγαρικής Bulgartransgaz στη μετοχική σύνθεση της Gastrade είναι μια μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα. Αυτό επισήμανε με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στάθηκε ιδιαίτερα στην κρισιμότητα του έργου, τονίζοντας πως ενισχύεται περαιτέρω η γεωστρατηγική θέση της χώρας μας.
Αναλυτικά το κείμενο του υπουργού: «Σημαντική μέρα για την Ελλάδα σήμερα! Με τις υπογραφές για το FSRU της Αλεξανδρούπολης (σταθμός επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου), παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βούλγαρου Πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, ενισχύεται περαιτέρω η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας. Το αέριο θα διοχετεύεται μέσω Αλεξανδρούπολης και του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB -που κατασκευάζεται- σε όλη τη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που συνέβαλα και εγώ τον τελευταίο χρόνο σε αυτή τη μεγάλη εθνική επιτυχία».
Ο κ. Χατζηδάκης ήταν ένθερμος υποστηρικτής της υλοποίησης του έργου. Σε απόλυτη και στενή συνεργασία με τον Βούλγαρο ομόλογό του επιτάχυνε τις διαδικασίες προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η τόσο σημαντική συμφωνία για την Ελλάδα. Μάλιστα ο ίδιος είχε δηλώσει στα μέσα Μαρτίου πως ασχολείται προσωπικά με την εποπτεία του έργου «ώστε να διασφαλιστεί ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης».
Τι είναι το έργο της Αλεξανδρούπολης
Η εταιρεία Gastrade αναπτύσσει στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης πλωτό σταθμό υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) που θα αποτελέσει μια νέα, ανεξάρτητη πύλη εισόδου φυσικού αερίου στις αγορές της Νοτιoανατολικής και Κεντρικής Ευρώπη.
Ο Σταθμός θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, θα έχει αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κυβικών μέτρων και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου που θα ξεπερνά τα 5,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Η πλωτή μονάδα θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.
Πρόκειται για ένα κρίσιμο Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI – Project of Common Interest – Κανονισμός Ε.Ε. 347/2013), δηλαδή για έργο προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού, διαφοροποιεί τις πηγές και τις οδούς ενεργειακής προμήθειας και υποστηρίζει την ανάπτυξη του ανταγωνισμού καθώς και την υλοποίηση Κόμβου Συναλλαγών Φυσικού Αερίου (Hub) στην ευρύτερη περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με προφανή οφέλη για όλους τους τελικούς καταναλωτές.
Το έργο υποστηρίζει και συμπληρώνει τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) στον οποίο συμμετέχουν η Βουλγαρική Bulgarian Energy Holding, μητρική της Bulgartransgaz και η ΔΕΠΑ, μέσω του οποίου θα διοχετεύεται το φυσικό αέριο από τον Τερματικό Σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης στη Βουλγαρία και από εκεί στις υπόλοιπες αγορές της ΝΑ Ευρώπης.