Ανοδικά κινούνταν σήμερα οι χρηματιστηριακές αγορές καθώς τα αισιόδοξα αμερικανικά οικονομικά στοιχεία αντιστάθμισαν κάπως τις ανησυχίες για το Brexit, ενώ το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε καθώς απειλήθηκε η πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ της χώρας.
Η ευρωπαϊκή αγορά ξεκίνησε σε θετικό έδαφος με τον δείκτη FTSE να ενισχύεται νωρίτερα κατά 1,7%, τον CAC στο Παρίσι κατά 1,9% και τον γερμανικό DAX κατά 1,3%.
Στο θετικό κλίμα συνέβαλαν τα στοιχεία που έδειξαν ότι η δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών στις ΗΠΑ ανήλθε τον Ιούνιο σε υψηλό επταμήνου καθώς αυξήθηκαν οι νέες παραγγελίες και οι επιχειρήσεις προσέλαβαν περισσότερους εργαζομένους.
Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα εμφάνιζε τάσεις σταθεροποίησης στα 1,2980 δολάρια. Το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε έως το 0,7467 δολάριο ΗΠΑ καθώς ο οίκος Standard & Poor’s υποβάθμισε τις προοπτικές αξιολόγησης της χώρας σε αρνητικές από σταθερές, λέγοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της 2ας Ιουλίου ίσως αποδυνάμωσε την ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού της.
Ο οίκος είχε προειδοποιήσει ότι ίσως προχωρήσει σε κάποια κίνηση μετά την ατελέσφορη εκλογική διαδικασία το Σαββατοκύριακο η οποία αποτέλεσε ένδειξη ότι η κυβέρνηση θα δυσκολευθεί να νομοθετήσει μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, οι επενδυτές αυτήν την περίοδο είναι λιγότερο ευαίσθητοι στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις, δεδομένου ότι πολλές χώρες είδαν το αξιόχρεό τους να υποβαθμίζεται λόγω της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, με το δολάριο Αυστραλίας σύντομα να σταθεροποιείται στο 0,7511 δολάριο.
Στο επίκεντρο βρίσκεται και η Ιταλία, που ηγείται της ανοδικής τάσης στις αποδόσεις των ομολόγων της νότιας Ευρώπης, καθώς η αυξανόμενη δημοτικότητα του Κινήματος των Πέντε Αστέρων (M5S) και οι ανησυχίες για τον τραπεζικό κλάδο και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δημιουργούν αναταραχή στους επενδυτές.
Οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν νωρίτερα κατά 3 μονάδες βάσης στο 1,20%, με τις αντίστοιχες γερμανικές να παραμένουν αμετάβλητες στο -0,17%.