Ο κορονοϊός δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την αγορά ακινήτων. Η παγκόσμια κρίση «φρέναρε» τον ρυθμό αύξησης των τιμών των κατοικιών ενώ δημιουργεί ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για όσους θέλουν να επενδύσουν. Παράλληλα όμως «χάθηκαν» έστω για την ώρα οι ξένοι επενδυτές.
Οι τιμές πέφτουν και στην αγορά ακινήτων και στα ενοίκια, ενώ για πρώτη φορά καταγράφεται πτώση σε περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας όπου σπίτια και γραφεία ήταν ανάρπαστα. Όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες φαίνεται να εγκαταλείπουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (τύπου Airbnb) και να αναζητούν τους παραδοσιακούς ενοικιαστές. Η κακή εμπειρία από την οικονομική κρίση του 2010 αυξάνει τον φόβο των επενδυτών και όλο και περισσότεροι σχεδιάζουν να πουλήσουν ακίνητα που δεν έχουν άμεση ανάγκη για να αποκτήσουν υψηλή ρευστότητα που θα τους χρειαστεί για την επαναγορά ακινήτων στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
Όταν όμως η προσφορά είναι μεγαλύτερη της ζήτησης οι τιμές… ακολουθούν καθοδική πορεία. Εξαίρεση αποτελούν ακίνητα που στεγάζουν επιχειρήσεις που δεν έκλεισαν με κρατική εντολή και λειτουργούν κανονικά με αυξημένους μάλιστα τζίρους αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Εκτιμάται όμως ότι η κρίση που φέρνει στην αγορά ακινήτων ο κορονοϊός θα είναι κάτι παροδικό που σταδιακά θα αλλάξει όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του συλλόγου Μεσιτών Αθήνας – Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος μιλώντας στο newsbeast.gr
– Ο κορονοϊός «γκρεμίζει» την αγορά ακινήτων;
Σίγουρα δημιουργεί μεγάλα προβλήματα τόσο στις μισθώσεις όσο και στις πωλήσεις. Όσον αφορά τις μισθώσεις θα γίνει μια σημαντική διόρθωση των τιμών προς τα κάτω δεδομένου ότι και η βραχυχρόνια μίσθωση του Airbnb δεν θα δουλέψει σίγουρα για καιρό λόγω των συνθηκών που έχει φέρει η πανδημία του κορονοϊού.
– Αλλάζει o χάρτης του Real Estate στην Ελλάδα;
Αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε σίγουρα είναι πως ο χάρτης του Real Estate στη χώρα μας διορθώνεται. Δεν αλλάζει αλλά σαφώς διαφοροποιείται σημαντικά καθώς δεν θα συνεχίζει με την ίδια φόρα που είχε. Ξένοι επενδυτές αυτή τη στιγμή όπως είναι λογικό δεν υπάρχουν. Έχουν «παγώσει» το ενδιαφέρον τους όπως δηλαδή έχει «παγώσει» και η οικονομία. Θα πρέπει πρώτα να επιστρέψουμε στην κανονικότητα για να μπορέσουμε να δούμε εάν θα υπάρχει εκ νέου ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές. Έτσι για την ώρα στρεφόμαστε στους εγχώριους αγοραστές.
– Υπάρχει ενδιαφέρον από τους εγχώριους επενδυτές; Η κρίση δεν επηρεάζει την αγορά;
Η αγορά τουλάχιστον για το επόμενο χρονικό διάστημα θα αναλωθεί στην εγχώρια ζήτηση και αγορά. Σίγουρα και η κρίση έχει επηρεάσει κατά πολύ την αγορά καθώς η κτηματαγορά επηρεάζεται από το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον όπως συμβαίνει και στον τουρισμό.
– Θα δημιουργηθούν ευκαιρίες στα ακίνητα;
Δεδομένης της διόρθωσης που θα γίνει στις τιμές θα δούμε πως όπως και σε όλες τις κρίσεις κάποιοι θα πιεστούν παραπάνω. Θα πιεστούν να πουλήσουν κι έτσι θα δημιουργηθούν ευκαιρίες για όσους επιθυμούν να αγοράσουν. Οι ευκαιρίες λοιπόν κατά κύριο λόγο θα έχουν να κάνουν με το πόσο πιεσμένος είναι ο πωλητής και με το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον αλλά επίσης και με την ψυχολογία του πληθυσμού που αποτελεί μεγάλο παράγοντα της αγοράς.
– Σε ποιες περιοχές οι τιμές θα πέσουν και σε ποιες θα ανέβουν;
Οι διαφοροποιήσεις στην αγορά δεν θα έχουν να κάνουν με την περιοχή αλλά με το είδος των ακινήτων. Μέσα σε όλη αυτή τη διόρθωση θα υπάρξουν είδη ακινήτων που θα παραμείνουν ελκυστικά. Αυτά είναι κυρίως ακίνητα επενδυτικά όπως σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και αποθήκες καταστημάτων. Τα συγκεκριμένα είδη δεν θα χάσουν από την αξία τους διότι και μέσα στην κρίση οι επιχειρήσεις που είναι μέσα σε αυτά λειτουργούν πολύ καλά. Έχουν δηλαδή καλούς τζίρους. Αντιθέτως στις κατοικίες θα διορθωθούν οι τιμές στο σύνολο των περιοχών όπως και στα καταστήματα που έκλεισαν με εντολή του κράτους και μειωθήκαν οι τζίροι τους. Πολλοί θα ζητήσουν διαπραγματεύσεις στο ενοίκιο και έτσι θα χαθεί η αξία. Αυτή όλη η κρίση είναι υγειονομική και κατ΄επέκταση οικονομική. Η κτηματαγορά θα συνεχίσει μετά τη στάση, την ανοδική της πορεία όμως στο μέλλον… όταν όλη αυτή η κατάσταση αλλάξει. Υπάρχει αισιοδοξία πως στο μέλλον η αγορά θα επιστρέψει στην προ κορονοϊού εποχή.