Η σημερινή άφιξη στην Αθήνα του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί συμπίπτει με τη δημοσίευση της ενδιάμεσης έκθεσης για τη νομισματική πολιτική από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Το περιεχόμενο της έκθεσης αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού θα είναι η πρώτη επίσημη τοποθέτηση του κεντρικού τραπεζίτη απέναντι στα μέτρα για το χρέος που αποφάσισαν οι ευρωπαίοι εταίροι στο Λουξεμβούργο στις 21 Ιουνίου.
Η Τράπεζα της Ελλάδας, που τους τελευταίους μήνες είχε έρθει σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για την ανάγκη προληπτικής γραμμής στήριξης επισημαίνοντας την ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, μέχρι σήμερα δεν είχε σχολιάσει τις αποφάσεις του Eurogroup.
Με την έκθεση ο Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να τοποθετηθεί έναντι των μέτρων που αποφασίστηκαν για το χρέος προχωρώντας παράλληλα σε μία «αξιολόγηση» των τριών προγραμμάτων στήριξης που έλαβε η χώρα.
Σύμφωνα πληροφορίες, η ΤτΕ με την έκθεσή της θα εκδίδει διαβατήριο βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα επισημαίνοντας πάντως τρεις κινδύνους που είναι δυνατόν να αλλάξουν τα μακροικονομικά δεδομένα. Οι κίνδυνοι αυτοί, σχετίζονται με πιθανή αύξηση των επιτοκίων δανεισού με αρνητική επίδραση από το διεθνές περιβάλλον, τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και τα υψηλά πλεονάσματα για τουλάχιστον 42 χρόνια (3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο μέχρι και το 2060)
Η προοπτική για το μέλλον γενικά καταγράφεται αισιόδοξη στην έκθεση της ΤτΕ, με την επισήμανση προκλήσεων που παραμένουν. Μεταξύ αυτών, πέραν του υψηλού δημοσίου χρέους, συγκαταλέγονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών μέτωπο στο οποίο παρά την πρόοδο παραμένουν πολλά ακόμα να γίνουν.
Την περασμένη Παρασκευή και ο Πίτερ Ντόλμαν, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στο πλαίσιο της κατάρτισης της έκθεσης του άρθρου 4, επισήμανε την ανάγκη να αξιοποιηθούν «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία».
Στην έκθεση της ΤτΕ άλλωστε αναμένεται να τονιστεί το υψηλό επενδυτικό κενό της ελληνικής οικονομίας το οποίο κατά την άποψη της κεντρικής τράπεζας θα πρέπει άμεσα να καλυφθεί από ξένες επενδύσεις ώστε να στηριχθεί η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας.
Συνάντηση Μοσκοβισί – Τσακαλώτου
Εν τω μεταξύ στη συνάντηση που θα έχει ο Πιερ Μοσκοβισί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα της μετάβασης της χώρας στο πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας (Enhanced Surveillance) μετά τις 20 Αυγούστου. Άλλωστε ότι γνωρίζουν σε επίσημο επίπεδο οι Έλληνες φορολογούμενοι γα το νέο μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας είναι από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων. Το Eurogroup της 21ης Ιουνίου έριξε περισσότερο φως στο χρέος και λιγότερο στο καθεστώς της νέας εποπτείας με αποτέλεσμα οι βασικές πτυχές του προγράμματος να είναι εντελώς άγνωστες.
Στην ατζέντα Τσακαλώτου – Μοσκοβισί θα βρεθεί και η δόση των 15 δις. ευρώ που θα απασχολήσει το σημερινό EuroWorking Group (EWG) το οποίο θα αναλάβει να προετοιμάσει το Eurogroup της 12ης Ιουλίου που είναι το τελευταίο για το φετινό καλοκαίρι. Σε αυτή την σύνοδο οι εταίροι θα ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης δανείων προς την Ελλάδα που θα χρησιμοποιηθεί για το «μαξιλάρι ασφαλείας». Το τελευταίο θα ανέλθει συνολικά στα 24 δισ. ευρώ – ποσό ικανό να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τους υπόλοιπους 22 μήνες, εάν οι συνθήκες στις αγορές δεν επιτρέψουν το δανεισμό μέσω της έκδοσης νέων ομολόγων.