Αμηχανία φαίνεται ότι επικρατεί στην ελληνική πλευρά μετά την εξέλιξη του Eurogroup για το χρέος, αλλά κυρίως για τις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι και τις προθέσεις που φάνηκαν να έχουν ο Β. Σόιμπλε και το ΔΝΤ.
Η 15η Ιουνίου, ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup, είναι το νέο ορόσημο. Η βασική στρατηγική της κυβέρνησης παραμένει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και ταυτόχρονα τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος.
Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα βρέθηκε μπροστά σε εκπλήξεις. Πρώτον παρά τις διαφωνίες τους, Σόιμπλε και ΔΝΤ τα βρήκαν σε βάρος της Αθήνας για το χρέος και τη συμμετοχή του Ταμείου, ενώ υπάρχει ζήτημα με τα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060.
Η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι του Eurogroup πάγωσε την ελληνική πλευρά, ενώ σημείο τριβής υπήρξαν τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2013 έως το 2060. Η Γερμανία ήθελε πλεονάσματα 2,6%, αλλά αργότερα έπεσε στο 2,2%, ενώ το ΔΝΤ ήταν έτοιμο να δεχθεί 1,5%. Όπως αποκάλυψε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, στο Eurogroup η συνεδρίαση του οποίο διήρκεσε εννέα ώρες υπήρξε μια πρόταση – η ύστατη – η οποία κατατέθηκε στο τραπέζι αλλά δεν έδινε σαφή λύση στο πρόβλημα. Αντιθέτως, θα μπορούσε να ερμηνευθεί ότι μεταθέτει τη λύση του προβλήματος στο μέλλον. Αυτή απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά, δηλαδή τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αρνήθηκε να αποδεχθεί το τελικό σχέδιο (που είχε τη συμφωνία ΔΝΤ και Σόιμπλε) ότι το ΔΝΤ θα μπει σαν χρηματοδότης στο ελληνικό πρόγραμμα μόνον όταν θα ενεργοποιηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους, δηλαδή το 2018 που θα λήγει το πρόγραμμα.
Οι πληροφορίες για την συμβιβαστική πρόταση ΔΝΤ και Ευρωζώνης, σύμφωνα με τους Financial Times, αναφέρουν επίσης ότι η Ελλάδα θα λάβει μεν τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ πριν τις 20 Ιουλίου, αλλά το ΔΝΤ θα αποφύγει να δώσει το νέο δάνειο στην Ελλάδα μέχρι να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Οι πληροφορίες συγκλίνουν και με εκείνες της Γερμανικής Handelsblatt, η οποία αναφέρει πως Γερμανία και ΔΝΤ συμφώνησαν να μην εκταμιεύσει δάνειο πριν να διευκρινιστούν τα μέτρα για το χρέος.
Πληροφορίες που δημοσιεύει το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg το οποίο, επικαλούμενο πηγές με γνώση των συζητήσεων, τονίζει πως παραμένει μεγάλη απόσταση για συμφωνία για το ελληνικό χρέος, καθώς το Ταμείο απέρριψε ως ανεπαρκή την επιμήκυνση κατά 15 χρόνια των αποπληρωμών των δόσεων από τη χώρα μας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε χθες ότι «εφόσον δεν καταστεί εφικτό να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ, αυτό το οποίο θα πρέπει να γίνει θα είναι να ληφθεί άμεσα η απόφαση για μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, όχι δηλαδή να μετατεθεί ο χρόνος της απόφασης για αργότερα. Και από εκεί και πέρα, να συνεννοηθούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους για το πώς θα συνεχισθεί το τρέχον πρόγραμμα». Σε μια τέτοια περίπτωση, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «το σύνολο των παραμέτρων του προγράμματος θα τεθεί επί τάπητος», εκτίμησε, ωστόσο, ότι δεν είναι αναγκαίο ένα νέο πρόγραμμα.
Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup την ελληνική θέση για ανάγκη συνολικής συμφωνίας άμεσα υποστήριξαν Γαλλία και Ιταλία, αλλά και η Κομισιόν.