Οι βάσεις για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Εurogroup της 24ης Μαΐου μπήκαν χθες, στις Βρυξέλλες, ενώ αναμφισβήτητα στα κέρδη της ελληνικής πλευράς είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, αλλά και το γεγονός ότι δεν πέρασαν οι σκληρές θέσεις ΔΝΤ και Σόιμπλε για τον αυτόματη κόφτη των δαπανών.
Η κυβέρνηση δεσμεύεται να ολοκληρώσει μέσα στις επόμενες μέρες όλες τις εκκρεμότητες σε σχέση με το πακέτο των μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ, ενώ θα νομοθετήσει και τον μηχανισμό για τη λήψη μέτρων κάθε φορά που θα καταγράφεται απόκλιση από τον στόχο για το ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα.
Οι μισθοί και οι συντάξεις δεν θα εξαιρούνται από τα πιθανά μέτρα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επιμένει ότι δεν πρόκειται να χρειαστούν.
Αν όλα τα μέτρα ψηφιστούν σε συμφωνία με τους δανειστές, τότε, το Eurogroup της 24ης Μαϊου θα μπορέσει να ανάψει το πράσινο φως για εκταμίευση δόσης πάνω από 5,7 δισ. ευρώ ενώ θα περάσει στο επόμενο επίπεδο, η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους.
Η κυβερνητική πλευρά εμφανίζεται ικανοποιημένη, ενώ η Eurostat θα είναι αυτή η οποία θα πιστοποιεί τις όποιες δημοσιονομικές αποκλίσεις έναντι των στόχων και οι δικές της εκτιμήσεις θα ανοίγουν το δρόμο των ενδεχόμενων διορθώσεων.
Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να περάσει την πρότασή της ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών να έχει τη δυνατότητα να εξαιρεί ορισμένες κατηγορίες δαπανών από τις αυτόματες περικοπές στη βάση ισοδυνάμων μέτρων. Θα μπορεί ωστόσο εν συνεχεία να διαπραγματεύεται τον περιορισμό των περικοπών και την αντικατάστασή τους με επιπλέον έσοδα.
Οι όποιες παρεμβάσεις στο χρέος συμφωνηθούν θα ορίζουν ότι δεν θα υπάρξει σε καμία περίπτωση «κούρεμα», ούτε όμως και σημαντικές αλλαγές στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων στο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με έγγραφο του ESM, το οποίο αποκάλυψε η Wall Street Journal:
1. Η μέση επιμήκυνση των δανείων που έλαβε η Ελλάδα από τον EFSF κατά το δεύτερο πρόγραμμα πρέπει να επιμηκυνθεί κατά πέντε έτη, στα 37,5 έτη.
2. Οι ετήσιες πληρωμές που καταβάλλει η Ελλάδα για τα δάνεια του EFSF θα σταθεροποιηθούν στο 1% το ΑΕΠ ως το 2050, ενώ θα μπει πλαφόν στα επιτόκια στο 2%.
3. Οι κεντρικές τράπεζες των κρατών της ευρωζώνης και η ΕΚΤ θα επιστρέψουν στην Ελλάδα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα. Το ποσό που θα επιστραφεί υπολογίζεται στα 8 δισ. ευρώ, σημειώνει το έγγραφο.
4. Η Ελλάδα θα έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όποια χρήματα απομείνουν από την διάσωση των 86 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει νωρίτερα τα δάνεια από το ΔΝΤ, τα οποία έχουν υψηλότερο κόστος.
Το Εurogroup ζήτησε χθες από την Ομάδα Εργασίας, δηλαδή το ΕWG, να ξεκινήσει άμεσα με τη συνδρομή της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας να προετοιμάσει μέχρι τις 24 Μαΐου μια ανάλυση σχετικά με τους τρόπους διασφάλισης του δημόσιου χρέους.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μια υποψία για νέο μνημόνιο μετά το 2018, καθώς τότε θα ληφθούν τα σημαντικότερα μέτρα για το χρέος.
Το Eurogroup θα εξετάσει τα εξής:
Σε βραχυπρόθεσμη βάση, τις πιθανότητες για μεγιστοποίηση της διαχείρισης του χρέους του προγράμματος.
Σε μεσοπρόθεσμη βάση, το Eurogroup ζητά από το EWG να αναζητήσει συγκεκριμένα μέτρα (όπως η επιμήκυνση των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής) που μπορεί να χρησιμοποιηθούν, αν είναι αναγκαίο, στη λήξη του προγράμματος του ESM, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος, καθώς και μέτρα όπως η χρήση των κερδών των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (SMPs και ΑNFA).
Σε μακροπρόθεσμη βάση, το Eurogroup είναι έτοιμο, αν κριθεί αναγκαίο, και υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα, να αξιολογήσει στο τέλος του προγράμματος την ανάγκη πιθανών πρόσθετων μέτρων για το χρέος για να διασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας παραμένουν σε βιώσιμη τροχιά.