Την αποτίμηση των θετικών, όπως εκλαμβάνονται στο Μαξίμου, αποτελεσμάτων του Eurogroup αλλά και τον οδικό χάρτη για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης αναμένεται να χαράξει ο πρωθυπουργός κατά την ενημέρωση του υπουργικού συμβουλίου που θα συνεδριάσει στις 13:00 το μεσημέρι στη Βουλή.
Του Νίκου Ανδριόπουλου
Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ιδιαίτερη ικανοποίηση για την χθεσινή έκβαση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών, γεγονός που αποτυπώθηκε και κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να ενημερωθεί ο Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ πρώτα είχαν ενημερωθεί οι πολιτικοί αρχηγοί.
«Κλείνει η αξιολόγηση χωρίς επιπλέον μέτρα στη βάση των ελληνικών θέσεων. Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι αποτυπώνεται στη δήλωση του Eurogroup ο οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους, το οποίο αποτελεί θετικό μήνυμα προς τους επενδυτές αλλά και προς την κοινωνία, τους έλληνες πολίτες που σήκωσαν τα βάρη όλο το τελευταίο διάστημα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν ότι η υλοποίηση της συμφωνίας δεν θα είναι εύκολη, καθώς πάντοτε θα επικρέμαται η δαμόκλειος σπάθη του «κόφτη», ενώ όπως φαίνεται το Μαξίμου ποντάρει πολλά στην αναστροφή του κλίματος με ένα «δημιουργικό σοκ» στην πραγματική οικονομία, την οποία αναμένει μετά το κλείσιμο της συμφωνίας. Αυτό εξάλλου είχε τονίσει στην ομιλία του στη Βουλή και ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για «ελατήριο που είναι έτοιμο να εκτιναχθεί».
Αναφορικά με τον αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επιμένει πως δεν θα χρειαστεί να τεθεί σε εφαρμογή, ενώ θολό παραμένει ακόμα εάν στους κωδικούς δαπανών που θα μπορούν με προεδρικό διάταγμα να «κουρευθούν» περιλαμβάνονται και οι μισθοί και συντάξεις του Δημοσίου, καθώς ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος διέψευσε τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.
«Πλέον όλα έχουν μπει σε έναν πολύ καλό δρόμο και βαδίζουμε για οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης μαζί με το χρέος στις 24 Μαΐου» τόνιζε χαρακτηριστικά συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζοντας ότι μετά και τις τελευταίες εξελίξεις μπαίνει οριστικό τέλος στα σενάρια εκλογών και πολιτικών εξελίξεων «τα οποία τροφοδοτούνταν από την αντιπολίτευση και άλλα συμφέροντα».
Στόχος πλέον για την κυβέρνηση είναι να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα στη συνεδρίαση του EuroWorking Group την Πέμπτη ένα staff level agreement, ώστε να κλείσουν και οι τελευταίες διαφορές μεταξύ των πλευρών.
Επιπλέον, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει νομοθετήσει και τα «υπολειπόμενα» της συμφωνίας, δηλαδή τη διαχείρηση των κόκκινων δανείων, το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και τον αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης (κόφτη) μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Με την κυβερνητική πλειοψηφία να εμφανίζεται αρραγής στην κρίσιμη ψηφοφορία Ασφαλιστικού και Φορολογικού και με δεδομένη πλέον την διευθέτηση του χρέους στον ορίζοντα, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι δεν τίθεται κανένα θέμα διαρροών.
Πηγές της κυβέρνησης τονίζουν πως η δόση που θα εκταμιευθεί, συμπεριλαμβάνει, εκτός της κάλυψης των δανειακών αναγκών έως το τέλος της επόμενης αξιολόγησης, και την ταχύτατη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας. Υπογραμμίζεται ότι πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η χρηματική δόση θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από το ποσό των 5,7 δισ. ευρώ που προβλέπονταν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι για πρώτη φορά οι απαραίτητες ενέργειες για την ελάφρυνση του χρέους διατυπώνονται ρητά και καθορίζουν μια συγκεκριμένη διαδικασία σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Ειδικότερα, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα υπάρξουν βελτιώσεις στη διαχείριση του χρέους όπως η πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς τα κράτη μέλη ή/και το ΔΝΤ. Στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, μετά το τέλος του προγράμματος, θα εξεταστούν συγκεκριμένα μέτρα όπως η επιμήκυνση των λήξεων και οι μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος στις αποπληρωμές των δανείων και η χρήση/μεταφορά των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ. Για το μακροπρόθεσμο διάστημα το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει σε περαιτέρω πιθανά μέτρα επίτευξης του στόχου βιωσιμότητας του χρέους.