Να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από την Ελλάδα και τους θεσμούς ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό ζήτησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Στρασβούργο.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μάρτιν Σουλτς μετά τη συνάντηση σημειώνεται ότι οι δύο πολιτικοί «αντάλλαξαν αναλυτικές απόψεις. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις αναφορικά με τα συμπεράσματα της αξιολόγησης».
Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Σουλτς συμφώνησαν ότι «οι θεσμοί και η κυβέρνηση θα πρέπει να παραμείνουν σε όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο. Ελλάδα και θεσμοί καλούνται να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».
Εν τω μεταξύ, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στον ρ/σ «Alpha 9.89», δήλωσε πως ο στόχος των επισκέψεων του πρωθυπουργού είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής θέσης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός δημοσιοποιεί τα βήματα που έχουν γίνει και τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την αξιολόγηση, στο φορολογικό, στο δημοσιονομικό, στο ασφαλιστικό, στα “κόκκινα” δάνεια, και βεβαίως για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και για το μεγάλο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης. «Τα βήματα που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι πολλά και δύσκολα», είπε και τόνισε ότι «επομένως, η στάση των Ευρωπαίων θα πρέπει να είναι σαφής ότι όλα τα μέρη, τα οποία συμφώνησαν το καλοκαίρι, να συμφωνήσουν και να τηρήσουν αυτή τη Συμφωνία. Εμείς από την πλευρά μας το κάνουμε».
Σημείωσε ότι από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει κάνει τα πάντα όσον αφορά στο να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα στη συμφωνία του Ιουλίου, «προκειμένου να φθάσουμε στην πρώτη αξιολόγηση γρήγορα και επιτυχώς». Παρατήρησε ότι ωστόσο φαίνεται ότι «ενώ έχουμε συγκλίνει και ενώ όλες οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι προσαρμοσμένες στα δεδομένα της συμφωνίας του Ιουλίου του 2015», «η διαφωνία έρχεται τώρα μεταξύ των θεσμών». «Υπάρχει μια απόσταση, όσον αφορά τη θέση του ΔΝΤ και τον τρόπο με τον οποίο θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και το τι απαιτεί αντίστοιχα από την Ευρώπη», είπε. Ανέφερε, επίσης, ότι αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι ότι μετά την αξιολόγηση θα αποφασίσει το ΔΝΤ αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ή όχι.
Ερωτηθείσα σχετικά με τη συζήτηση για το χρέος, είπε ότι είναι μια συζήτηση που θα γίνει όσον αφορά τις τεχνικές διευθετήσεις του χρέους την ώρα που θα ανοίξει αυτή η συζήτηση. Εκτίμησε ότι είναι κοντά ο χρόνος που θα ανοίξει και δεν απέκλεισε, ως εκτίμηση, να γίνει αυτό ενδεχομένως και στην Ουάσινγκτον. «Είναι μια εκτίμηση ότι πιθανόν να ανοίξει, αν και δεν είναι βέβαιον, διότι -όπως ξέρετε- το πλαίσιο αυτής της διοργάνωσης εκεί δεν είναι σαφές ως προς αυτό», είπε.
Σχετικά με τα σχέδια νόμου που δρομολογεί η κυβέρνηση, η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι δεν εκφράστηκε ένσταση περί «μονομερούς ενέργειας» από κανέναν αξιωματούχο, και ανέφερε ότι μονομερής ενέργεια θα ήταν αν απείχαν από τα συμφωνηθέντα. Προσέθεσε ότι παραμένουν σε συζήτηση και με τους θεσμούς και σε ανοιχτή διαβούλευση μέχρι την τελική τους κατάθεση, και τόνισε ότι έχουν συγκλίνει στο 95% και απομένει ένα 5% να κλείσει ώστε στο Eurogroup, πριν από το Πάσχα, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.