Η Επιμελητηριακή Κοινότητα έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για τον κίνδυνο να βρεθεί η χώρα αντιμέτωπη με ένα ανεξέλεγκτο κύμα πτωχεύσεων, αρνητικών επενδύσεων και επιχειρηματικής μετανάστευσης, εξαιτίας παραγόντων όπως η υψηλή φορολογία και η έλλειψη ρευστότητας.
* Του Κωνσταντίνου Μίχαλου
Τα ευρήματα έρευνας που δημοσίευσε πρόσφατα ο οργανισμός Endeavor Hellas, είναι αποκαλυπτικά ως προς τη σοβαρότητα αυτού του κινδύνου.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 39% των επιχειρήσεων – σχεδόν τέσσερις στις δέκα – εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας τους στο εξωτερικό, ενώ οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις δηλώνουν ότι εάν ξεκινούσαν τώρα τη δραστηριότητά τους, θα έκαναν το πρώτο βήμα εξαρχής εκτός Ελλάδος. Το πλέον ανησυχητικό, όμως, είναι ότι οι περισσότερες εταιρείες που στρέφονται σήμερα στο εξωτερικό ανήκουν σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως η τεχνολογία και η υγεία.
Πρόκειται για επιχειρήσεις στις οποίες η χώρα θα έπρεπε σήμερα να στηρίζει ένα μεγάλο μέρος της προσπάθειας για ανάταξη, ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας της. Δυστυχώς, οι δυνάμεις αυτές όχι μόνο δεν αξιοποιούνται, αλλά τρέπονται σε φυγή.
Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους επιλέγουν να φύγουν, είναι η φορολογική αστάθεια, που θεωρείται σημαντικότερο πρόβλημα από το ύψος της φορολογίας, καθώς και η δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση.
Φαίνεται ότι αυτό που ουσιαστικά αναζητούν οι δυναμικές επιχειρήσεις της χώρας, δεν είναι να αποφύγουν να πληρώσουν φόρους, αλλά να βρουν ένα σταθερό και οργανωμένο επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο θα τους επιτρέπει να προγραμματίσουν τα οικονομικά τους, να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους και να αντλήσουν κεφάλαια. Αυτές τις συνθήκες θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τις παρέχει, ούτε σήμερα αλλά – δυστυχώς – ούτε και για αρκετά χρόνια ακόμα, αφού περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις εκτιμούν ότι η κατάσταση στη χώρα δεν θα βελτιωθεί πριν την πάροδο πέντε ετών.
Το αντίδοτο στην απειλητική αυτή «αιμορραγία» είναι γνωστό: μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των παθογενειών της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης, δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου και μείωση της φορολογίας. Το ερώτημα είναι πότε, επιτέλους, θα αφυπνιστεί η Πολιτεία μπροστά σε έναν κίνδυνο που απειλεί το μέλλον της χώρας.
* Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος