Με αμφισβήτηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015 «απαντά» το ΔΝΤ μετά τη διαρροή των συνομιλιών στελεχών του για την Ελλάδα και το κλίμα έντασης που προκλήθηκε μεταξύ Αθήνας και Ταμείου. Τις αποκαλύψεις αναφορικά με τη στάση του ΔΝΤ κάνει σήμερα η εφημερίδα Wall Street Journal.

Το Ταμείο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εκφράζει αμφιβολίες ότι το 2015 επιτεύχθηκε στην Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,2-0,4%. Η Eurostat αναμένεται να επικυρώσει τις εκτιμήσεις της Ελλάδας, ωστόσο το ΔΝΤ πιστεύει ότι η πραγματική εικόνα είναι χειρότερη, διότι το ελληνικό δημόσιο δεν πλήρωσε κάποιες υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές του, δημιουργώντας πρόσθετα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στη διαφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ για τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του προγράμματος. Η Κομισιόν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ενώ το Ταμείο θεωρεί ότι με μέτρα 3% του ΑΕΠ (5,6 δισ. ευρώ) θα επιτευχθεί πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ θέλει οι χώρες της ευρωζώνης να δεχθούν μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ και να προχωρήσουν σε σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η Γερμανία ωστόσο εμφανίζεται μέχρι τώρα απρόθυμη για κάτι τέτοιο.

Σημειώνεται πως το κουαρτέτο αποχώρησε σήμερα αιφνιδιαστικά από την Αθήνα, προκαλώντας πολλά σενάρια. Οι εκπρόσωποι των δανειστών έφυγαν για τις Βρυξέλλες νωρίς το πρωί προκειμένου να συζητήσουν από κοντά με τους επικεφαλής τους τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση και θα επιστρέψουν αύριο για να συνεχιστούν οι συζητήσεις. Για τον λόγο αυτό, οι συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων των θεσμών και κυβέρνησης διακόπηκαν για μια ημέρα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν ήθελαν να συζητήσουν τηλεφωνικά με τους επικεφαλής, καθώς μετά τη διαρροή της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου ανησυχούν για την ασφάλεια των επικοινωνιών.