Η Φινλανδία έδωσε νωρίτερα το πράσινο φως στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την ευρωζώνη που συνοδεύεται όμως από πολυάριθμους όρους, όπως τόνισε στις δηλώσεις του ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ.
«Έλαβα σήμερα την εντολή για να εγκρίνω το τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα», είπε ο Στουμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Βουλή.
Η συμφωνία εγκρίθηκε από τη Μεγάλη Επιτροπή της Βουλής, ένα σώμα που αποτελείται από 25 βουλευτές από το σύνολο των 200.
«Η τρόικα έχει ορίσει 47 προαπαιτούμενα για τη χορήγηση της πρώτης δόσης της βοήθειας και αυτό επίσης εγκρίθηκε από την Επιτροπή», πρόσθεσε ο Στουμπ.
Σύμφωνα με τους Φινλανδούς, υπάρχουν δύο σενάρια. Είτε «θα βρεθεί μια λύση αύριο (σ.σ. στη συνεδρίαση του Eurogroup), και σε αυτή την περίπτωση η πρώτη δόση της βοήθειας θα είναι από 26 ως 43 δισεκατομμύρια ευρώ», ή «θα χρειαστούμε ένα δάνειο γέφυρα. Και οι δύο επιλογές είναι ικανοποιητικές για τη Φινλανδία», ανέφερε ο Στουμπ.
Μαζί με τη Γερμανία και ορισμένες ακόμη χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, η Φινλανδία είναι από τα μέλη της που ΕΕ τηρούν την πλέον σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας στους κόλπους της ευρωζώνης.
Πολλά εθνικά κοινοβούλια πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία η οποία συνήφθη ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της.
Η έγκριση της Φινλανδίας ήταν αναμενόμενη. Το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας και πρόεδρος του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Οι Φινλανδοί (προηγουμένως ήταν γνωστό ως το κόμμα των Αληθινών Φινλανδών), ο Τίμο Σόινι, είχε ανακοινώσει πως το κόμμα του δεν θα καταψηφίσει τη συμφωνία ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού.
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος των Φινλανδών, ο Σάμπο Τέρχο, χαρακτήρισε «δύσκολη» την απόφαση, καθώς το κόμμα αυτό αρνείτο κατηγορηματικά ότι θα ενέκρινε ένα τρίτο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση.
«Αλλά σφίγγοντας τα δόντια εγκρίναμε το σχέδιο διότι αντιλαμβανόμαστε ότι η Φινλανδία δεν μπορεί μόνη της να σταματήσει τη διαδικασία», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Στουμπ σημείωσε εξάλλου πως το Ελσίνκι θεωρεί «σημαντική» τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία κατά τον ίδιο θα ανέλθει από 15 ως 20 δισεκατομμύρια ευρώ.