Σαν μια «νέα Συνθήκη των Βερσαλλιών» περιέγραψε τη νέας συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης.
Μιλώντας στην εκπομπή Late Night Live της Αυστραλίας, ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για μια «πολιτική της ταπείνωσης». «Η τρόικα είχε φροντίσει ότι θα τον κάνουν (σ.σ. τον Αλέξη Τσίπρα) να καταπιεί κάθε λέξη που εκστόμιζε ασκώντας κριτική στην τρόικα κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε χρόνων. Όχι μόνο τους έξι μήνες που είμαστε στην κυβέρνηση, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε.
«Αυτό δεν έχει να κάνει με την οικονομία. Δεν έχει σε τίποτα να κάνει με το να μπει η Ελλάδα στο δρόμο προς την ανάκαμψη. Πρόκειται για μια νέα Συνθήκη των Βερσαλλιών που στοιχειώνει και πάλι την Ευρώπη, και ο πρωθυπουργός το γνωρίζει. Γνωρίζει ότι είναι καταδικασμένος εάν το κάνει και είναι καταδικασμένος αν δεν το κάνει», τόνισε ο πρώην υπουργός.
Ο Γιάννης Βαρουφάκης απέρριψε τη συμφωνία με τον εντονότερο τρόπο, συγκρίνοντάς την με το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967.
«Στο πραξικόπημα το όπλου που χρησιμοποιήθηκε για να ρίξει τη δημοκρατία ήταν τα τανκς. Λοιπόν, αυτή τη φορά ήταν οι τράπεζες. Οι τράπεζες χρησιμοποιήθηκαν από ξένες δυνάμεις για να καταλάβουν την κυβέρνηση. Η διαφορά είναι αυτή τη φορά αναλαμβάνουν όλη τη δημόσια περιουσία».
Ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε ότι ο Τσίπρα μπορεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές αντί να φέρει τη συμφωνία ενώπιον της Βουλής, δηλώνοντας ότι θα «έμενε έκπληκτος» εάν ο κ. Τσίπρας θα ήθελε να παραμείνει πρωθυπουργός.
Επέμεινε, ωστόσο, ότι ο ίδιος και ο Τσίπρας διατηρούν καλές σχέσεις, και ότι ο ίδιος έχει διατηρήσει ένα χαμηλό προφίλ την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να υποστηρίξει τον Τσίπρα και το διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ο ίδιος περιέγραψε και πώς παραιτήθηκε: «Μπήκα στο γραφείο του πρωθυπουργού συνεπαρμένος. Ταξίδευα σε ένα όμορφο σύννεφο ωθούμενο από τον αέρα ενθουσιασμού του λαού για τη νίκη της ελληνικής δημοκρατίας στο δημοψήφισμα. Τη στιγμή που μπήκα στο πρωθυπουργικό γραφείο, ένιωσα αμέσως ένα αίσθημα παραίτησης, μια αρνητικά φορτισμένη ατμόσφαιρα. Αντιμετωπίστηκα με αέρα ήττας, που ήταν σε πλήρη αντίθεση με ό, τι συνέβαινε έξω».
«Σε αυτό το σημείο έπρεπε να το πω στον πρωθυπουργό: «Αν θες να χρησιμοποιήσεις το βόμβο της δημοκρατίας έξω από τις πύλες του κτιρίου αυτού, μπορείς να υπολογίζεις σε μένα. Αλλά αν από την άλλη πλευρά νιώθεις ότι δεν μπορείς να διαχειριστείς αυτό το μεγαλοπρεπές “όχι” σε μια παράλογη πρόταση από τους ευρωπαίους εταίρους μας, θα ήθελα απλά να χαθώ μέσα στη νύχτα».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών περιγράφει επίσης τις μυστικές προετοιμασίες της ελληνικής κυβέρνησης για να εκτυπώσει δραχμές σε περίπτωση που η χώρα αναγκαζόταν να εγκαταλείψει το ευρώ, σημειώνει η ιστοσελίδα του abc.
«Ως υπεύθυνη κυβέρνηση, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι υπήρχε μια πολύ σημαντική συμμαχία εντός του Eurogroup της οποίας σκοπός ήταν να μας πετάξει έξω από το ευρώ, θα έπρεπε να εκπονήσουμε έκτακτα σχέδια», είπε. «Έπρεπε να έχουμε μια μυστική μικρή ομάδα ανθρώπων που θα εκπονούσε το σχέδιο σε περίπτωση που ήμασταν αναγκασμένοι να βγούμε από την Ευρωζώνη».
«Φυσικά, υπάρχει ένα αίνιγμα εδώ. Όταν το σχέδιο αυτό θα άρχιζε να εφαρμόζεται τη στιγμή που για αυτό θα δούλευαν αντί για 5, 500 άτομα, θα γινόταν ευρέως γνωστό. Τη στιγμή που γίνεται γνωστό, η δύναμη της προφητείας δημιουργεί της δικής της δυναμική… Ποτέ δεν κάναμε αυτή τη μετάβαση από τα 5 στα 500 άτομα. Ποτέ δεν αισθάνθηκε ότι είχαμε μια εντολή για να το κάνουμε. Ποτέ δεν σχεδιάζαμε να το κάνουμε. Είχαμε το σχεδιασμό επί χάρτου, αλλά δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ», επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης.
Όπως δήλωσε θα παραμείνει απλό μέλος του κόμματος στο ελληνικό κοινοβούλιο, όπου έχει «πολύ περισσότερο χώρο για ελιγμούς και για να πει την αλήθεια». Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η λιτότητα θα ενθαρρύνει περαιτέρω την ακροδεξιά στη χώρα.
«Στο κοινοβούλιο θα πρέπει να καθίσω κοιτάζοντας στα δεξιά της αίθουσας, όπου κάθονται 10 Ναζί, που εκπροσωπούν την Χρυσή Αυγή. Εάν το κόμμα μας, ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει καλλιεργήσει τόσες ελπίδες στην Ελλάδα… αν προδώσουμε αυτές τις ελπίδες και αν σκύψουμε το κεφάλι μας σε αυτή τη νέα μορφή της μεταμοντέρνας κατοχής, τότε δεν μπορώ να δω κανέναν άλλο αποτέλεσμα από την περαιτέρω ενίσχυση της Χρυσής Αυγής. Αυτοί θα κληρονομήσουν με τραγικό τρόπο το μανδύα του κινήματος κατά της λιτότητας. Το σχέδιο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, την ευρωπαϊκής δημοκρατικής ένωσης έχει μόλις υποστεί μεγάλη καταστροφή», κατέληξε.