Πέντε σημεία «αγκάθια» περιλαμβάνονται στο κείμενο που έχουν δώσει οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε περίπτωση που δε βρεθεί συμφωνία απόψε, θα πρέπει να συγκληθεί σύνοδος κορυφής των 28 – ακόμα και αύριο – και να συζητήσει την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα σε περίπτωση Grexit.
Η Ελλάδα διαφωνεί στην πρόβλεψη για πλήρη ανάμιξη του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα, στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, στην πρόβλεψη για εγγυήσεις 50 δισ. ευρώ που θα παραδοθούν σε εταιρεία στο Λουξεμβούργο. Η Γερμανία διαφωνεί με την παράγραφο που αναφέρεται στη διευθέτηση του χρέους, ενώ επτά χώρες -όπως η Γερμανία, η Φιλανδία, η Εσθονία κ.ά.- επιθυμούν στην απόφαση να υπάρχει ρητή αναφορά σε Plan B, δηλαδή στο ενδεχόμενο Grexit.
Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, «υπάρχουν ακόμα κρίσιμα σημεία διαφωνίας, τα οποία θα συζητηθούν σε επίπεδο Αρχηγών κρατών της Ευρωζώνης. Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα που θα έχει, ως συνέπεια, την έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία επί ενός προγράμματος στήριξης προς όφελος της Ελλάδας, του ελληνικού λαού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της».
Ο Κ. Χριστοδουλίδης, τόνισε ότι η Κύπρος θα σταθεί στο πλευρό της Αθήνας «τόσο σε επίπεδο Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και σε επίπεδο Υπουργού Οικονομικών» και πρόσθεσε πως θα πράξει ό,τι μπορεί προκειμένου να επιτευχθεί ένας έντιμος συμβιβασμός.