Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, μέχρι το βράδυ της Κυριακής, υπό τη δαμόκλειο σπάθη της χρεοκοπίας.
Η κυβέρνηση μέσα στο ασφυκτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τις κλειστές τράπεζες και τα capital controls επιχειρεί την ύστατη στιγμή, μετά από πέντε μήνες αδιάκοπων διαπραγματεύσεων και δεκάδων… ναυαγίων, να κλείσει μία συμφωνία για νέα τριετή δανειακή σύμβαση από τον ESM ύψους πάνω από 53,5 δισ. ευρώ με μέτρα που ξεπερνούν όπως όλα δείχνουν τα 12 δισ. ευρώ για τη διετία. Στον αντίποδα των σκληρών μέτρων η κυβέρνηση αντιτάσσει όπως τόνιζε από την αρχή της διαπραγμάτευσης την ανάγκη βιωσιμότητας του χρέους μέσα από τη συζήτηση για την απομείωσή του και ένα εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο που θα αντισταθμίσει τα βαθιά υφεσιακά συνοδευτικά μέτρα του νέου προγράμματος.
Το σύνθημα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας έδωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του Κυβερνητικού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι είναι έτοιμος για συμφωνία καθώς είναι αναγκαία.
Η πρόταση της κυβέρνησης, έχοντας εγκριθεί κατά πλειοψηφία από το Κυβερνητικό Συμβούλιο, εστάλη στον ESM στις 11:00 το βράδυ και θα μπει στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών. Αφού εγκριθεί θα σταλεί στο Euroworking Group και εν συνεχεία στο Eurogroup τα οποία θα συνεδριάσουν το Σάββατο για να αξιολογήσουν την ελληνική πρόταση και τα μέτρα που τη συνοδεύουν.
Στις 2:00 το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Βουλής, αφού πρώτα το σχέδιο νόμου έχει περάσει από τις ΚΟ των κομμάτων που συνέρχονται το πρωί της Παρασκευής, ώστε να δώσει προέγκριση στους Αλέξη Τσίπρα, Γιάννη Δραγασάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο να ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες για να κλειδώσουν τη συμφωνία με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Σημειώνεται ότι η Βουλή δεν θα εγκρίνει τον κείμενο που εστάλη στο ESM και τα μέτρα που το συνοδεύουν, καθώς δεν υπάρχει ακόμα το τελικό κείμενο της συμφωνίας. Αυτό θα ξεκινήσει να γίνεται από τη Δευτέρα που θα έρχονται προς κύρωση στη Βουλή οι εφαρμοστικοί νόμοι του νέου προγράμματος.
Το σχέδιο νόμου το οποίο εστάλη στη Βουλή δεν έχει τις υπογραφές των Παναγιώτη Λαφαζάνη και Πάνου Καμμένου, με τους δύο υπουργούς να έχουν εκφράσει αμφιβολίες για τη διαφαινόμενη συμφωνία. Τυχόν καταψήφιση πάντως στη Βουλή θα οδηγήσει σε απώλεια της δεδηλωμένης, με το πιθανότερο σενάριο να είναι ο σχηματισμός νέου κυβερνητικού συνασπισμού από την υπάρχουσα Βουλή καθώς δεν υπάρχουν τα περιθώρια για νέα προσφυγή στις κάλπες.
Το τελικό κείμενο όπως θα διαμορφωθεί και μετά το Eurogroup εφόσον υπάρχει συμφωνία πιθανότατα θα επικυρωθεί από τη διευρυμένη Σύνοδο Κορυφής των 28, η οποία σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία θα συνέλθει στις 17:00 της Κυριακής.
Τα βασικά της σημεία της πρότασης σύμφωνα με το Μαξίμου περιλαμβάνουν τα εξής:
1. Η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας [ESM] αφορά τη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της χώρας από την 01/07/2015 έως τις 30/06/2018, για τρία δηλαδή χρόνια. Και περιλαμβάνει ακόμα την ρύθμιση του χρέους καθώς και εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ.
2. Στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος [1%, 2% και 3% του ΑΕΠ] θα επανεξεταστούν, καθώς τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί.
3. Τα βασικά τρόφιμα και ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία είναι στο 13%. Διατηρείται η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά μέχρι το τέλος του 2016, εκτός από τα πλουσιότερα και πιο τουριστικά. Η κατάργηση της έκπτωσης στα απομακρυσμένα νησιά θα γίνει στο τέλος του 2016 και όταν θα έχει δημιουργηθεί μηχανισμός αποζημίωσης των μόνιμων κατοίκων. Οι συντελεστές ΦΠΑ θα επανεξεταστούν στο τέλος του 2016.
4. Το ΕΚΑΣ θα χορηγείται μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, οπότε και θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας.
5. Αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, που θα έρθει προς ψήφιση νέα νομοθεσία.
6. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης για τους αγρότες με ομαλή αποκλιμάκωση της επιδότησης πετρελαίου που θα απορροφηθεί από την πτώση των διεθνών τιμών.
7. Αύξηση του εταιρικού φόρου από 26% στο 28%.
8. Νέα πρόταση για ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με:
** έλεγχο των αδήλωτων καταθέσεων μέσω διασταύρωσης των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,
** εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής δήλωσης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες βεβαίωσης σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές,
** αίτηση στις χώρες μέλη της ΕΕ για παροχή δεδομένων σχετικά με την ιδιοκτησία ελλήνων και την προέλευσή της
9. Θέσπιση περιουσιολογίου.
10. Ο νέος νόμος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα είναι έτοιμος το τελευταίο τρίμηνο του 2015.
11. Στις αγορές προϊόντων, η κυβέρνηση:
** Θα διατηρήσει το σημερινό καθεστώς για τα ΜΗΣΥΦΑ [Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα], ψωμί, γάλα, Κυριακές.
** Θα μειώσει τη γραφειοκρατία με τη δημιουργία «one stop shop» για τις επιχειρήσεις.
12. Μείωση συντελεστή σε φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου σε 6% από 6,5%.
13. Βελτίωση του ποινικού δικαίου για τη φοροδιαφυγή.
14. Αύξηση φόρου ναυτιλιακών επιχειρήσεων και κατάργηση προνομίων εφοπλιστών.
15. Αύξηση φόρου πολυτελείας και εφαρμογή του και στα σκάφη αναψυχής.
16. Άμεση εφαρμογή του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων.
17. Εισαγωγή σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ νέων μεταρρυθμίσεων για το σπάσιμο των καρτέλ σε χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσα ενημέρωσης.