Στο χειρότερο σενάριο που η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, η ύφεση θα σκορπίσει στην πρώην Ανατολική Ευρώπη, όπως τονίζουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Με όλα τα ενδεχόμενα να είναι πλέον ανοιχτά για την Ελλάδα και τους Έλληνες να οδεύουν σε ένα κρίσιμο δημοψήφισμα οι φόβοι της μετάδοσης της κρίσης ενός Grexit μπορεί να έχουν επικεντρωθεί στις συνέπειες που θα έχει η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ στην Ευρωζώνη, αλλά υπάρχουν κάποιες χώρες στα σύνορα της Ελλάδας που αναμένεται να κινδυνέψουν, αναφέρει το CNBC.
Η Σερβία, η Βουλγαρία, που έχει σύνορα με την Ελλάδα, είναι μερικές από τις χώρες που αναφέρονται ως οι πιο πιθανές να πληγούν.
Η Ρουμανία, στα βόρεια της Βουλγαρίας, αναφέρεται ως μία από τις χώρες που βρίσκονται σε κίνδυνο από ένα Grexit.
«Βεβαίως, η αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών είναι μέχρι στιγμής υποτονική. Και τα προβλήματα στην Ελλάδα δεν είναι μεγάλη απειλή για άλλα μέρη του κόσμου. Ακόμα κι έτσι όμως οι φόβοι εντείνονται», αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο.
Η θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη με γεωπολιτικούς όρους και το γεγονός ότι έχει σύνορα με τα πρώην κομμουνιστικά κράτη της Αλβανίας, των Σκοπίων και της Βουλγαρίας, έχει ως αποτέλεσμα να θέτει σε κίνδυνο αυτές τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης περισσότερο από την Γαλλία και την Γερμανία.
Την ίδια ώρα οι τράπεζες των Σκοπίων, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις ελληνικές και το ευρώ, καθώς ελληνικές τράπεζες κατέχουν το 20% των τραπεζών στις χώρες αυτές.
«Στο χειρότερο σενάριο που η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, η ύφεση θα σκορπίσει στην πρώην Ανατολική Ευρώπη», αναφέρει η Capital Economics.