Στην πόλη σύμβολο της αντίστασης της Ρωσίας στα γερμανικά στρατεύματα που σήμανε το τέλος του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ταξιδεύει ο Αλέξης Τσίπρας για το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, στο οποίο θα συναντηθεί εν νέου με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, την ώρα που στο Λουξεμβούργο θα βρίσκεται σε εξέλιξη το Eurogroup για την εξεύρεση λύσης στο ελληνικό ζήτημα.
Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη εντάσσεται στην πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική που επιδιώκει να χαράσσει από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης η κυβέρνηση Τσίπρα, επενδύοντας ουσιαστικά στη δυναμική των μεγάλων γεωπολιτικών εξελίξεων για μία καλύτερη συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.
Από το Μέγαρο Μαξίμου εδώ και μέρες έχουν κατεβάσει τον πήχη για το σημερινό Eurogroup, διαμηνύοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν βιάζεται για συμφωνία, παραπέμποντας ουσιαστικά την όποια λύση σε επίπεδο ηγετών και πιθανότατα στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία είναι προγραμματισμένη για το διήμερο της 25ης και 26ης Ιουνίου.
Παράλληλα, στο κυβερνητικό επιτελείο παρατηρούν προσεκτικά όλες τις κινήσεις που γίνονται τόσο από την πλευρά του επικεφαλής της Κομισιόν, ο οποίος στην χθεσινή του επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα φέρεται να γνωστοποίησε ότι ετοιμάζει νέα πρόταση για λύση, στην οποία θα αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο για να καφθούν οι αντιστάσεις του ΔΝΤ, όσο και τις παρεμβάσεις του Λευκού Οίκου που ζητούν με αλλεπάλληλα μηνύματά τους επίλυση για την αποφυγή ατυχήματος που θα διασαλεύσει της λεπτές ισορροπίες της παγκόσμιας οικονομίας. Ενδεικτικό πάντως των «καθυστερήσεων» που παίζει η κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι έτσι θα αποκομίσει μία καλύτερη συμφωνία, είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν το βράδυ της Τετάρτης από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να εξετάσει την πρόταση Γιούνκερ μετά το ταξίδι του στη Ρωσία και το ραντεβού με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα πάντως τονίζεται ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να τηρήσει τις κόκκινες γραμμές έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί μετά από πέντε μήνες διαπραγματεύσεων, είναι εκπεφρασμένη στους δανειστές και αφορά στη διατήρηση μισθών και συντάξεων, την απομείωση του ελληνικού χρέους ώστε να είναι βιώσιμο σε βάθος χρόνου και την ισχυρή ενίσχυση της οικονομίας μέσα από ένα αναπτυξαικό πακέτο στήριξης τύπου Μάρσαλ.
Ο Αλέξης Τσίπρας στην Αγία Πετρούπολη πάντως θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Γ. Σταθάκη, Π. Λαφαζάνη, Ν. Βαλαβάνη, Κ.Ήσυχο, και Γ. Σακελλαρίδη, στελέχη της κυβέρνησης, καθώς και από πολυπληθή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών.
Στη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ θα υπάρξουν συναντήσεις μεταξύ των Ελλήνων υπουργών και των Ρώσων ομολόγων τους, ενώ θα υπάρξουν συναντήσεις των ελλήνων επιχειρηματιών με ρωσικές επιχειρήσεις.
Την Παρασκευή, ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθύνει ομιλία στην Ολομέλεια του Φόρουμ και στη συνέχεια, στις 16:15, θα έχει συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Μενού η ελληνική οικονομία και ο… Greek Stream
Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας «είναι ένα από τα φλέγοντα ζητήματα» παρατήρησε ο βοηθός επί διεθνών ζητημάτων του Ρώσου Προέδρου Γιούρι Ουσακόφ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την επικείμενη συνάντηση. «Θα συζητηθεί -και ο Έλληνας (σ.σ. πρωθυπουργός), μου φαίνεται ότι αναμφίβολα θα ενημερώσει την ηγεσία μας για τις περιπέτειες στις σχέσεις με τη Γερμανία, την ηγεσία της ΕΕ, όλα αυτά είναι τώρα επίκαιρα», τόνισε ο κ. Ουσακόφ.
Σε ερώτηση εάν η Ρωσία θα παράσχει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, ο κ. Ουσακόφ επισήμανε ότι στη συνάντηση Πούτιν-Τσίπρα, που θα γίνει στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, «διάφορα ζητήματα θα συζητηθούν». «Στο βαθμό που οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είναι παραδοσιακά θετικές, εποικοδομητικές και φιλικές, νομίζω ότι υπό αυτό ακριβώς το πρίσμα θα διεξαχθεί η συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα», πρόσθεσε ο κ. Ουσακόφ, άλλοτε πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ.
Κεντρικό θέμα στις διαβουλεύσεις των ηγετών Ελλάδας και Ρωσίας, την Παρασκευή 19 του μηνός, θα είναι ο καλούμενος στη Ρωσία Turkish Stream, σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Ουσακόφ.
«Ο Πρόεδρός μας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, θα συζητηθούν η πορεία της υλοποίησης των συμφωνιών, που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργό στη Μόσχα, διάφορες πλευρές των διμερών εμπορικών-οικονομικών σχέσεων, η πορεία της υλοποίησης των κοινών έργων υποδομής στον τομέα της μεταφοράς φυσικού αερίου, μεταξύ άλλων και ζητήματα, που σχετίζονται με τον Turkish Stream», είπε ο Γ.Ουσακόφ.
Μάλιστα σε αντίθεση με το γεγονός ότι στην Αγία Πετρούπολη δεν προβλέπεται να υπογραφούν οποιεσδήποτε παρόμοιες συμφωνίες με την τουρκική ηγεσία, «το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί (σ.σ. με τον πρωθυπουργό Τσίπρα) και δεν αποκλείεται κάποιου είδους συμφωνίες να υπογραφούν».