Διευκρινίσεις για την διαφορά που υπάρχει στο ποσοστό ανεργίας που δίνει το υπουργείο Εργασίας και σε εκείνο που δίνει το Ινστιτούτο Εργασίας ΙΝΕ-ΓΣΕΕ έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου.
«Το ποσοστό την ανεργίας που ανακοινώνουμε εμείς είναι αυτό που δημοσιοποιούν όλα τα κράτη- μέλη κάθε μήνα για τις χώρες τους, δεν υπάρχει καμία παραποίηση και σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ είναι στο 21% σήμερα» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».
Κληθείσα να σχολιάσει την ενδιάμεση έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία, που τοποθετεί το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας για το β’ τρίμηνο του 2017 στο 28,7%, η κ. Αντωνοπούλου εξήγησε: «Τα τελευταία στοιχεία, τα οποία ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Ιούλιο μας λένε ότι η ανεργία έχει πάει στο 21%, που, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2014, σημαίνει πως έχουν δημιουργηθεί 240.000 θέσεις εργασίας. Εξ αυτών οι 115.000 θέσεις είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης, στις υπόλοιπες κυμαίνονται τα ωράρια, είναι μερικής απασχόλησης, γνωρίζουμε αυτό το πρόβλημα».
Όπως διευκρίνισε η αναπληρώτρια υπουργός «η ΓΣΕΕ στο 21% προσθέτει εργαζόμενους που εργάζονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, ή εκ περιτροπής […] και επίσης προσθέτει στο ποσοστό και το σύνολο των ανέργων που θεωρούνται αποθαρρυμένοι», άρα «αν κάποιος θέλει να καταγράψει στους ανέργους και τους εργαζόμενους που θα ήθελαν να βρούνε δουλειά με πλήρες ωράριο αλλά δεν μπορούν και τους άλλους οι οποίοι έχουν απογοητευτεί και δεν αναζητούν το νούμερο που δίνει η ΓΣΕΕ είναι σωστό».
Παρατήρησε, ωστόσο, ότι το ποσοστό που δίνει το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, με τον δείκτη που υπολογίζει, θα πρέπει να συγκριθεί με τον αντίστοιχο δείκτη σε προηγούμενες περιόδους, όπου «για παράδειγμα το 2014, το ίδιο τρίμηνο, ο δείκτης με τον συγκεκριμένο τρόπο υπολογισμού της ανεργίας ήταν στο 35%, ενώ το 2013 στο 38-40%». «Να μην αλλοιώνουμε την πραγματικότητα, πρέπει να κάνουμε σύγκριση ίδια με τα ίδια, άρα αυτό που καταγράφουμε ξεκάθαρα είναι ότι οι άνεργοι σε σχέση με τη χρονιά του success story είναι 263.000 λιγότεροι».
Η αναπληρώτρια υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ποσοστό της ανεργίας πολύ σύντομα θα βρεθεί κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20%, όπως και ο αριθμός των ανέργων, που σήμερα υπολογίζεται σε 1.000.009 άτομα.
Σε ό,τι αφορά τις μειώσεις μισθών, που διαπιστώνει η έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η κ. Αντωνοπούλου επισήμανε ότι «αν δεν υπάρξει μία κανονικότητα στην αγορά εργασίας δε θα μπορέσει η οικονομία η ίδια να ανακάμψει».
«Όσο αυξάνεται η ζήτηση για το ανθρώπινο δυναμικό, θα βλέπουμε τους κλάδους και τα επαγγέλματα, στα οποία αυξάνεται η ζήτηση, να έχουν άνοδο μισθών και αυτό έχει καταγράψει και η ΕΛΣΤΑΤ για φέτος» εξήγησε.
Η αναπληρώτρια υπουργός κάλεσε την αντιπολίτευση να μη δημιουργεί αρνητικό κλίμα σε σχέση με το θέμα της ανεργίας «διότι η απασχόληση αυξάνεται, αλλά ακόμη πιο σημαντικό οι επενδύσεις που έρχονται πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι θα δώσουν το θετικό σήμα στην οικονομία μας» και προέτρεψε «να μην παραπληροφορούν, να μην κινδυνολογούν, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας γι’ αυτόν τον εθνικό στόχο ανάκαμψης της απασχόλησης».